2024-01-15 820 浏览
香港愈黎愈多专食川菜/湘菜既餐厅,平日经过西环喱一间老长沙湘菜馆总系见到有唔少人等外卖~今日就黎喱到试下。餐厅位置方便,系水街当眼地方,场内地方唔大,一入去见到有好几台内地人系到食紧~~相信都会几正宗。今日试左三个菜式: 酸菜鱼/农家小炒肉/清炒莴荀酸菜鱼一上菜就畀个份量吓亲,真系面盆都冇咁大HAHA~~闻落汤底超香酸菜味,闻到都流口水。 饮左啖汤感觉唔会太油腻,鲜味足带点辣。配料方面有芽菜﹑宽粉﹑酸菜等等,唔少得既就系重头戏鱼肉,鱼片滑溜一D腥味都冇~~鱼肉份量同其他餐厅比绝对有多冇少~大推喱个菜式!农家小炒肉农家小炒肉即系青辣椒炒肉。以前都系内地食过喱个菜式,印象中系几好吃,但因为系炒五花肉所以好肥腻。今次餐厅将五花肉切得比较薄,油份逼哂出黎,食落好惹味又唔肥腻。清炒莴荀为左解辣我地叫左个清炒莴荀,不得不赞就系喱个莴荀炒得劲爽脆,火候控制得岩岩好~好好食,如果要叫菜类一定要试莴荀。总括黎讲喱间餐厅既水准都超出左我既预期,而且份量大到不得了,可能下次要叫4个朋友黎先可以食到3个菜

今日试左三个菜式: 酸菜鱼/农家小炒肉/清炒莴荀

酸菜鱼