2024-10-19
今日姨妈来探我,佢系一个正宗的潮州人,今日带佢去食潮州菜,呢到地方宽敞,装修新颖,店员招呼周到,受到热情的款待。下次一定再介绍朋友嚟!1.卤水鹅肉卤水鹅大大碟,卤得好入味~ 鹅肉扎实、甘香,充满鹅油香。底下有不少豆腐,豆腐好滑,外层都沾满卤汁,非常美味。2.椒盐九肚鱼九肚鱼即叫即炸,香喷喷,外皮薄薄一层,脆卜卜,内里九肚鱼鱼肉滑。表面有椒盐作调味,好惹味。3.红烧乳鸽(只)乳鸽都系即刻烧起㗎,外皮脆脆地,内里好juicy,肉质嫩滑,好有咸香。4.潮式炸双枣(虾枣及蟹枣)依款小食好特别,姨妈都话正宗。两款炸后外皮酥脆,虾肉/ 蟹肉粒配上爽脆马蹄同芹菜粒,令口感丰富非常,而且好香口美味。5.金腿筋扒津我地再叫左个蔬菜,娃娃菜吸满金华火腿汤嘅汤汁,好鲜甜。另外仲有粉丝,虾米等材料。6.蚝仔粥蚝仔粥粥底好绵密、味道鲜甜。蚝仔粒粒都涨卜卜,好新鲜。
1.卤水鹅肉
2.椒盐九肚鱼
3.红烧乳鸽(只)
4.潮式炸双枣(虾枣及蟹枣)
5.金腿筋扒津
6.蚝仔粥
蚝仔粥粥底好绵密、味道鲜甜。蚝仔粒粒都涨卜卜,好新鲜。