2021-03-22 625 浏览
西环区有两间潮州食店好出名,一间叫「达濠仔」、另一间系「潮州人」。原来「达濠仔」嘅师傅已经悄悄地在北角区自立门户,今日突登过去品尝正宗潮汕风味菜。新店名字叫「聚潮潮汕地道美食」因为新开张嘅关系,餐厅装修好新,够光猛;感觉好干净,每一张枱都有透明胶版间隔,让客人食得更安心。老板都好热情招呼,并推介左几款必食推介。皱皮肠响依几年在香港如雨后春荀,亦都系我最钟意嘅美食之一。肠粉当然系即点即做,转眼间两碟肠粉已经奉上,分别有新鲜猪肉皱皮肠粉$32新鲜牛肉皱皮肠粉$32肠粉份量比平时大,基本上馅料多个肠粉皮,馅料有肉、鸡蛋和生菜,是十分丰富同有营养嘅组合,肠粉皮滑不在话下,原来豉油都好讲究加咗腩汁,绝对有画龙点睛之效,而我较喜欢猪肉那款,因为更吃到猪肉的甜味。达濠鱼丸、汕头牛筋丸、白萝卜 三食 $43老板严选了外来货,鱼蛋用上九棍鱼打成,并非其他杂鱼,所以特别有鱼味,亦十分弹牙可口。至于牛筋丸超有嚼劲,牛味浓郁;白萝卜清甜但略欠软稔。 食潮州嘢冇理由唔食「潮式蚝仔粥」老板自豪地介绍佢哋嘅汤底用上大地鱼和金华火腿熬制,所以一喝已尝到甜香,用料都绝对交足功课,有蚝仔、五花腩、虾干、菜甫、雪菜和煮开的
西环区有两间潮州食店好出名,一间叫
「达濠仔」、另一间系「潮州人」。

新店名字叫「聚潮潮汕地道美食」

老板都好热情招呼,并推介左几款必食推介。
皱皮肠响依几年在香港如雨后春荀,亦都系我最钟意嘅美食之一。
肠粉当然系即点即做,转眼间两碟肠粉已经奉上,分别有
新鲜猪肉皱皮肠粉$32

新鲜牛肉皱皮肠粉$32

达濠鱼丸、汕头牛筋丸、白萝卜 三食 $43

食潮州嘢冇理由唔食「潮式蚝仔粥」

用料都绝对交足功课,有蚝仔、五花腩、虾干、菜甫、雪菜和煮开的粥底。
但系最正嘅都要数系蚝仔只只都胀卜卜,肥美够晒新鲜,十分有水准。

平时我唔会食猪杂怕胆固醇,但因为老板推荐所以就试咗一碗「猪杂汤」
原来价钱都好经济,有齐晒六款猪内脏嘅猪杂汤,只售$43

汤底同样以金华火腿熬制加埋咁多肉类所以特别鲜甜美味,六款材料包括
猪润、猪心、猪脷、猪肚、猪粉肠、猪肺等,猪杂做得干净完全冇猪膻味,反而多咗一份肉类甜味。每一款猪杂都有几件,而且有大量生菜荐底,超重份量。
我觉得最好食嘅方法就系加少少佢哋自制嘅辣椒酱,辣椒酱用小黄椒、蒜头爆炒,难怪香气扑鼻,绝对又香又惹味,温馨提示千祈唔好挑战自己嘅辣到,因为真系好哽!

除咗自制辣椒酱,还有自制胡椒粉,辛而不辣,记得试吓。

2021-03-18
  • 蚝仔粥