由于有个好朋友介绍我们话喺旺角登打士街嘅「粤来顺」嘅招牌生磨杏汁白肺汤同其他小炒都非常出色,叫我们必定要去食,兼且畀咗个温馨提示我们话呢间店晚晚都全场爆满,要早啲去食,所以我们今日下午就去咗食午饭!我们叫咗招牌生磨杏汁白肺汤「大」一打开个盖就有好芳香嘅杏汁味香气扑鼻,店员同我们讲话他们系每日新鲜即磨杏仁同汤料非常足料有清洗得超干净卫生嘅猪肺、瘦肉、鸡脚、马蹄、白果去炖制几个钟,所以汤底超级香滑浓郁,味道极之清甜鲜味,饮完令人有一种好滋润嘅感觉!姜葱鱼鳔煲系用一个烧到热辣辣嘅锅盛载著上碟,鱼鳔嘅质感非常爽脆,而且吸收晒爆得好芳香惹味嘅姜葱味,真系超正呀!干炒牛河嘅河粉好烟韧软滑,牛肉嘅肉质好松软,而且炒得好干身同好入味!香煎腐皮卷听店员话他们系用新鲜嘅腐皮自家包制,所以腐皮嘅质感好软熟,而且相当薄身,同埋他们系即叫即煎,煎到外层好金黄香脆,而唔系平日食开用油炸,所以完全唔会有好油腻嘅感觉!蒜蓉炒蕃薯叶炒得镬气十足,蕃薯叶嘅质感相当爽甜!总括:店内嘅环境装修充满著怀旧风味,听爹哋话好有六七十年代嘅茶居感觉,有吊风扇、餐具同铁窗花等等等等⋯⋯真系别有一番风味!
要早啲去食,所以我们今日下午就去咗食午饭!
味道极之清甜鲜味,饮完令人有一种好滋润嘅感觉!
而且吸收晒爆得好芳香惹味嘅姜葱味,真系超正呀!
蒜蓉炒蕃薯叶炒得镬气十足,蕃薯叶嘅质感相当爽甜!

姜葱鱼鳔煲
干炒牛河