喺香港食马来西亚菜,唔系净系得辣死你妈,肉骨茶同埋咖央多士咁简单 😌 想食到又正宗,款式又多嘅马来西亚菜,一定要嚟湾仔皇悦酒店嘅 <铁饭碗>🤩 出面好多马来西亚餐厅嘅食物唔多唔少都要迁就返香港人嘅口味,而<铁饭碗>就主打正宗味道,就系呢一点吸引咗我嚟试下啦😚餐厅环境好靓好新,原来半年前先开业,餐厅职员友善有礼,仲好快上左虾片做餐前小食🤤🌟娘惹海鲜小金杯小金杯系娘惹料理里面好出名嘅小食,外面个壳做得够薄够脆,配搭埋好清新嘅蔬菜同埋海鲜,好好味 ,每枱都必点👍🌟蜜汁黑豚肉叉烧黑豚肉拣咗半肥瘦,外面食到蜜汁烧过嘅味道,入口松软,高质😎🌟蛋黄酱脆鸭丝夹做法有少少似香芋鸭,但系鸭嘅比例比芋头多,外层酥脆,鸭香味好出,出色🤩🌟南洋传统肉骨茶呢个肉骨茶里面嘅料已经睇得出心思,首先用瓦煲上,已经好有气势,里面有排骨同腩肉,仲有天白花菇,系花菇中最靓嘅品种😎😎 另外仲有蒜头同豆卜, 调味方面都一丝不苟,有蒜头,辣椒同黑豉油,仲配埋油炸鬼添😉 汤嘅味道同我去马来西亚食嘅一样,味道非常浓郁,劲钟意🥰🌟咖哩龙趸配飞饼首先讲个飞饼,上枱热辣辣,真系好好味🤤但系个咖哩龙趸仲坚,咖哩

🌟娘惹海鲜小金杯

🌟蜜汁黑豚肉叉烧
黑豚肉拣咗半肥瘦,外面食到蜜汁烧过嘅味道,入口松软,高质😎

🌟蛋黄酱脆鸭丝夹

🌟南洋传统肉骨茶

🌟咖哩龙趸配飞饼
首先讲个飞饼,上枱热辣辣,真系好好味🤤但系个咖哩龙趸仲坚,咖哩好香,原来配龙趸都咁夹, 咖哩 一定要配埋飞饼一齐食,咁至正宗呀嘛🤪

🌟马拉盏四大天王
绝对系马来西亚一道地道嘅风味小炒,有豆角,椰菜花,茄子同埋臭豆。 餐厅职员同我讲原来臭豆好健康呀,佢可以增加益生菌。 四种蔬菜用马拉盏快炒,够晒镬气😎

🌟槟城福建炒虾面
唔使讲,正宗福建炒面一定有米粉同油面,除咗配咗虾仁,鱿鱼同猪肉之外,竟然仲加咗猪油渣,成个口感丰富咗好多,最特别佢就配咗个特色辣酱同埋酸辣椒, 一定要加啲落去,味道提升咗好多🥰🥰

🌟蛋花马蹄露
甜品做得好,整体用餐感觉自然好,呢个甜品好好味呀,够热,够滑又够蛋香,中式糖水我都算食得多,好高分🥰

<铁饭碗> 主打正宗马来西亚菜,非常对版,喺香港真系好难揾到, 最紧要系味道真系好好, 绝对值得嚟试下,真心推介🥰
2023-10-20