2016-10-26
上个月同朋友去完大埔踩单车,好想食餐好既。0系旧墟附近行下行下,见到有间西班牙餐厅,风味十足。个名都好特别,叫Tapas,Tapas在西班牙文中系指配菜/前菜。餐牌好简单,但都吸引到我地,因为好野真系贵精不贵多,地道既西班牙小店提供既全部都系特式既传统西班牙菜,0系其他地方都好少见架。小店门口旁边都仲一个迷你吧,唔食饭都可以坐0系度享受一下啤酒同西班牙气息。店内既装修都好传统,好够特色。啤酒款式非常多。生啤有,手工啤有,咩野口味既啤酒都有。有一样几surprise既,原来西班牙小店都有生蚝食,真系满足哂所有人既要求。不过我地今晚not in oyster mood,只系点左两款tapas同两个main course,最钟意既就系虾同烤乳猪。《地道蒜片辣椒橄榄油虾》呢道tapas系超级传统既西班牙菜式,大厨有无实力,一试就知道。蒜片预先经过橄榄油炸,好香口,铺满虾面。虾用蒜酒煎香,鲜虾鲜香,蒜酒惹味,味道十足。口感爽滑弹牙,系鲜虾既质感,配香脆既蒜片,口感一流。《特色烤乳猪》呢个烤乳猪有少少似德国菜既烤猪手。唔同既系,乳猪细件少少,肥瘦较为均匀。乳猪皮占既表面积比较多,烤到十分香脆。中间
呢个烤乳猪有少少似德国菜既烤猪手。唔同既系,乳猪细件少少,肥瘦较为均匀。乳猪皮占既表面积比较多,烤到十分香脆。中间有一层薄薄既脂肪,好香浓既猪油味。最里面既嫩滑既猪瘦肉,味道鲜香。配碟既酱汁系大厨自制,有锦上添花之效。 另外两样菜式都系高质之作,但相对无甘特别。我地都影左唔少相架。 渡过左一个满足既西班牙之夜,盛惠$675,值得。