2024-08-12 212 浏览
今日出到去黄埔寻找正宗嘅东南亚菜,同朋友好彩一早去到,晏少少依间Asian lab晚市时间真系座无虚席,仲有唔少人喺门口排队。越式咖喱软壳蟹$138咖喱汁劲浓郁,味道唔会太辣。软壳蟹大大只,炸得非常松脆可口。摆盘亦都好特别,将软壳蟹摆成小山丘嘅形状。咖喱配料亦都有洋葱同马铃薯。薯仔味非常浓郁,口感亦都非常软腍。越南春卷滨海$78滨海真系第一次食,好少喺其他越南餐厅见到。滨海食饭系将生菜包住滨海同春卷一齐食,沾上酸辣汁就更加好味。滨海质感烟烟韧韧,有啲似米粉。即使就咁酸辣汁都已经好好食。春卷非常大件,炸得非常脆口,春卷馅料亦都超多,系爆喊嘅状态!槟城地道老鼠粉$78老鼠粉系成锅上菜嘅,下面有个蜡烛保持住老鼠粉热辣辣。老鼠非常惹味,配料亦都超多包括有鸡蛋、猪油渣、猪肉碎同鱼干。捞匀一齐食,老鼠饭烟烟韧韧,鱼干又有鲜味,味道层次非常丰富。马来海鲜咖喱喇沙$88喇沙汤底非常浓郁,但又唔会过咸。面底系掺掺,即系米粉加油面。配料有鸡蛋、鲜虾同豆卜,好丰富。豆卜吸晒喇沙味,非常好食😋我牛油果沙冰$38沙冰非常之smooth ,散发着淡淡嘅牛油果香味,感觉非常清新。夏天饮用嚟消暑真系一流👍🏻牛油果味一
越式咖喱软壳蟹

马来海鲜咖喱喇沙

马来海鲜咖喱喇沙$88
牛油果沙冰& 冻豆花恐龙美禄

牛油果沙冰$38
沙冰非常之smooth ,散发着淡淡嘅牛油果香味,感觉非常清新。夏天饮用嚟消暑真系一流👍🏻牛油果味一啲都唔假,饮落唔似系用香精调出嚟嘅味道,感觉好真材实料👍🏻非常推荐钟意食牛油果大家一定要试吓!

冻豆花恐龙美禄$28
美禄味道非常浓,饮品底部系有豆腐花。搅匀之后,每一啖尾路都有微微嘅豆腐花味,感觉都几特别

依间餐厅性价比非常之高,价钱唔算贵,份量亦都好多,值得再去!下次我打算再带家人去试其他菜式😋
越式咖喱软壳蟹
越南春卷滨海