2022-12-01 14 浏览
放工同同事去东大街影圣诞装饰,踏入12月终于冻返啲,想食啲辣辣地嘅嘢暖下胃,近排我爱上咗食酸菜鱼,之前喺屋企楼下食咗几间茶餐厅嘅酸菜鱼,都觉得味道麻麻,同事介绍我嚟呢间,虽然系小店但人流不断,正宗川菜价钱合理,一于试吓。一开始当然要点我最爱嘅酸菜鱼啦,好大锅,一上枱已经闻到好香,啲鱼好滑,份量够晒2人食,酸酸辣辣非常开胃,锅入面有大量配菜同埋冬粉,个汤实在太好味我哋做嗌咗个白饭,用黎汤捞饭,味道非常正宗,啱晒我呢啲重口味人士,简直回味无穷,超正!葱爆牛肉用嚟送饭又系正,牛肉好鲜嫩,而且份量好多,一碟劲多旧牛肉都系几十蚊,抵。蚂蚁上树即系炒粉丝,炒粉丝好难炒得好干身,呢间嘅蚂蚁上树食入口唔会好油,而且好干身好够味,辣辣地真系食得好过瘾。炒椰菜花我只系叫咗小辣,但配埋咸肉一齐食,味道浓郁又唔会太辣,食中菜点都食啲菜成餐饭都好似健康啲咁,间中食吓辣饮下啤酒,开心迎接终于都开始冻嘅12月。