2023-05-23
方叔叔重庆老火锅至今已扩展至全港8间分店,主打正宗重庆火锅,对于嗜辣人士嚟讲,真系爱不释手。我一再光顾呢间火锅店,原因系火锅汤底按人头计算,比出面一般火锅店一锅锅收费更划算,定期推出限定特色汤底和新鲜食材,亦可半份点餐,完全符合食量不大,又喜欢试多几款食物嘅我!另外, 方叔叔出名服务好,送糖水、上菜快、设即弃围裙、口罩袋等等。帮衬当日,分别见到内地人、泰国人、北欧人帮衬,原来外国人都咁钟意重庆火锅!✔️鸳鸯麻辣锅$38/位(养生花胶鸡锅另加$20/位)呢度嘅麻辣火锅又辣又香,除咗好多好大只嘅红色指天椒,仲加咗唔少胡椒、大葱,对于我来讲普通辣啱啱好!另外拣返养生嘅花胶鸡锅,入边有鸡件、花胶、虫草、杞子等,打边炉之前饮返两碗汤,个身暖暖哋好舒服!✔️美国Prime牛小排(半份) $138每次嚟都要叫牛小排,油脂丰富,食落鲜嫩,筋膜又少,成块入口啖啖肉。✔️鲜活海蛏(半份)$454至8月季节限定食材,虽然唔系平时见开大大只嘅蛏子,但系都肥美爽口!✔️手打鱼籽虾滑(半份)$58手打虾滑特别弹牙,又重虾味,每次嚟都会点!✔️手打四宝丸(半份) $58呢个四宝丸有齐晒牛肉、猪肉、虾肉、墨鱼丸,同样都系特别爽
✔️鸳鸯麻辣锅$38/位(养生花胶鸡锅另加$20/位)
✔️美国Prime牛小排(半份) $138
✔️鲜活海蛏(半份)$45
✔️手打鱼籽虾滑(半份)$58
手打虾滑特别弹牙,又重虾味,每次嚟都会点!
✔️手打四宝丸(半份) $58
呢个四宝丸有齐晒牛肉、猪肉、虾肉、墨鱼丸,同样都系特别爽口弹牙!
✔️千丝柏叶(半份)$38
洗得好干净,又爽脆!
✔️长城小白猪午餐肉(半份)$28
切得几厚身,食到有咸香味!
✔️包浆豆腐(半份)$28
呢只豆腐几结实,渌完唔会散修修!
✔️鲜竹笙(半份)$38
无论打边炉或者食汤面嘅时候,叫竹笙都唔会有错,有口感,又索晒啲汤汁精华!
✔️唐生菜(一份) $28
菜叶几青绿,都几新鲜!
✔️功夫莴笋片(半份)$28
卖相整到成朵花咁靓,色泽好靓,好新鲜!
✔️红糖糍粑(一份)$68
可以话系我最近食过最好食嘅红糖糍粑,口感非常绵糯烟靭,半份唔够食,要点一份!
✔️罐装无糖可乐$18
打边炉同有汽可乐系绝配!
**设加一服务费