2024-07-29
一听到方叔叔呢个名相信大家都唔陌生,系几标准既重庆火锅,有唔同既辣度🌶️可以拣,亦都用心咁唔种类既香料用心熬制,集麻、香、辣🌶️于一身~ 事先仲几有心咁整碗清润既雪耳糖水🥣比你打底,无咁伤胃同细心~ 如果想无咁辣🌶️甚至唔食得辣🌶️都可以试下其他汤底🥣,一样咁滋味😋 每一枱亦有自己既麦茶🌾🍵同酱油,配套都几齐全~(5 😍 系满分,🤩系半分)鸳鸯麻辣锅 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)虽然小编唔系好食得辣🌶️,但一场黎到就试下个鸳鸯锅叫普通辣试下~ 佢地坚持用重庆石柱红头茬辣椒🌶️、汉源花椒、上等牛油🧈、郫县豆瓣酱、云南黄口老姜🫚等几十种香料再经炒多40 分钟,先可以整到个火锅汤底🍲🥣,色泽鲜艳,香气浓郁,麻辣鲜香又醇厚,感觉几正🤤养生花胶鸡锅 - +$20 (好味指数:😍😍😍😍🤩)另一半唔辣既汤底🥣就试左呢个,感觉唔错😌 喺正式打边炉🍲之前就可以饮左汤🥣先~ 系由足料嫩鸡🐥同养颜花胶熬制而成,鸡味🐥浓郁,而且质地黏黏地几有胶质,养生滋润得黎又有满满既骨胶原😜冰糖红枣雪耳糖水 🔴🥣 (好味指数:😍😍😍😍🤩)开头店员就上左个糖水,感觉清新滋润,味道甘甜,雪耳爽口,质感有少少特别既黏口,而且可以喺食
(5 😍 系满分,🤩系半分)
鸳鸯麻辣锅 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
养生花胶鸡锅 - +$20 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
冰糖红枣雪耳糖水 🔴🥣 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
开头店员就上左个糖水,感觉清新滋润,味道甘甜,雪耳爽口,质感有少少特别既黏口,而且可以喺食辣野🌶️之前打个底先,可以养胃同解辣,呢个安排几有心👍🏻
美国Prime牛小排 (半份) 🇺🇸🥩 - $138 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
牛小排🥩属于肋眼部位,喺牛胸腹上方,系牛中间既肋骨🍖,呢个部位比较少运动所以油花非常丰富,煮熟之后油香更加突出,肉质软嫩juicy几好食😋
安格斯牛板翼 (半份) 🐮 - $98 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
牛板翼🐮系牛肩肉入面比较软稔既部位,薄切用黎打边炉几好,牛肩呢个部位经常做运动,所以肌肉发达,肉质会厚实啲,比较有咬口但唔会韧,肉味🐮香浓~
西班牙黑豚梅肉 (半份) 🇪🇸🐷 - $88 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
食完牛🐮就叫左半份猪🐷试下~ 个黑豚梅肉🐷猪味🐷几浓郁,油花细致,油香丰腴,肉质鲜嫩,爽口幼滑都唔错~
美国桶蚝 (半份) 🇺🇸🦪 - $98 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
啲蚝🦪真系超大只,蚝味🦪浓郁,肥大饱满胀卜卜咁,煮完都唔会缩水,依然绵密软嫩,滑溜多汁,鲜甜又有矿物气息~
沙白 (半份) 🦪 - $48 (好味指数:😍😍😍😍)
沙白即系白蚬🦪,会比较鲜色,底部有黑边~ 都几大只,洗到干净无沙,肉会比较厚,肉质鲜嫩,味道鲜甜~
手打四宝丸 (半份) 🍡🦐🦑🐮🐷 - $58 (好味指数:😍😍😍😍)
四宝丸🍡分别系鲜虾丸🦐🟠、墨鱼丸🦑⚪️、牛肉丸🐮🟤同埋猪肉贡菜丸🐷🥬🔴,全部都真材实料去整,粉感唔会好重,几爽口弹牙,鲜味juicy,小编几欣赏个牛丸🐮🟤同猪肉🐷,牛丸🐮🟤肉味浓郁,爽口弹牙又juicy~ 而个猪肉丸🐷🥬🔴惹味香口,有埋贡菜就更加爽口~
胡瓜丝 - $38 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
啲胡瓜丝清新爽口,唔会好快煮到腍晒,亦都几索汤底🥣既味道,感觉会特别啲
唐生菜 (半份) 🥬 - $18 (好味指数:😍😍😍😍)
啲生菜🥬颜色几翠绿,新鲜爽口
白萝卜 (半份) ⚪️🥕 - $18 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
全部白萝卜⚪️🥕都切左薄片,咁样煮可以快啲腍,有鸡汤🐥吊出鲜味,味道清甜,质感软腍
莆田老树龙眼 🟤 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
食完热辣辣🔥🌶️既边炉🍲之后,除左饮特饮🍹之外,有新鲜又冻冰冰🧊既龙眼🟤几正🤤 味道芳香,清甜多汁,解辣🌶️一流
水仙乌龙柠檬茶 🌼🍋☕️ - $48 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
一上枱既时候真系比呢个size吓亲😂 超级大杯,味道特别过普通既柠檬茶🍋☕️,应该因为用左水仙🌼同乌龙茶底☕️既缘故,味道会更加清新同回甘,相对无咁涩,配埋酸爽既柠檬🍋几清爽~
洛神花鲜橙特饮 🌺🍊 - $48 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
另一杯一样系巨无霸size😂 通常有洛神花🌺既野饮都会酸酸甜甜,香味浓郁,有独有既深红色几靓,配埋芳香清新既鲜橙片🍊,感觉更加refreshing~
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩