2019-01-16
星期六夜晚喺尖沙嘴收工,天气又冻,经过亚士厘道见到「重庆洪鼎火锅」,感觉几吸引 于是就同朋友一齐入左去试~岩岩入去,已经闻到阵阵好香嘅麻辣火锅味!我地只系等左阵就已经可以入座lu食物嘅选择好多,于是我地叫左纽西兰羊肉片,手切本地肥牛,美国雪花肥牛,海虾,脆鲩腩,加拿大桶蚝,重庆苕粉(即系平时叫开嘅薯粉),稻庭乌冬,响铃同娃娃菜。而打边炉当然唔少得野饮啦!饮品选择都几特别,经过职员嘅推介,我地最后决定试下「红糖缤纷冰粉」。首先黎嘅系呢杯好似啫喱嘅野饮,好解辣又冰凉,简直系麻辣火锅嘅好partner仲有个针筒比我地自己控制甜度,真系好玩又特别!!唔洗好耐,全台都已经布满丰富嘅嘢食~首先讲下红肉类啦:美国雪花肥牛冇想像中咁薄,好浓牛肉味至于本地肥牛肉身就更加厚,但系比较难咬,相比之下本人就钟意雪花肥牛多啲~~而纽西兰羊肉摆设都好靓,亦只系有阵少少羊肉嘅骚味,可以接受。顺带一提,呢到一碟肉嘅份量比起其他火锅店大好多(建议食得晒先好落单,唔好眼阔肚窄浪费野食~~),真系又抵又好食,真正嘅平靓正!至于海鲜方面,本人就觉得打边炉食鱼有少少唔系好match。但系,呢到嘅海虾真系好鲜甜,黎到嘅时候都未死
唔洗好耐,全台都已经布满丰富嘅嘢食~
首先讲下红肉类啦:
美国雪花肥牛冇想像中咁薄,好浓牛肉味
至于海鲜方面,本人就觉得打边炉食鱼有少少唔系好match。但系,呢到嘅海虾真系好鲜甜,黎到嘅时候都未死,所以食材绝对系新鲜!而且啲嘢食嘅presentation都好靓好有创意,绝对岩晒年轻人影靓相
不得不讲嘅一定系加拿大桶蚝!!!呢到嘅蚝真系好巨型,完全系我意料之外~ 大只多肉汁不特止,仲要极浓蚝味,岩晒啲钟意食蚝嘅朋友呀!
至于薯粉,本人觉得几特别,同平时嘅薯粉唔一样,面身好阔仲好好咬口添,真系值得一试
最后我地仲试左五色小笼包,分别系芝士,黑松露,麻辣,原味同埋蟹皇~虽然皮身比较厚,但味道都唔错,打边炉食小笼包呢个谂法好创新,不妨试下!
PS我地汤底叫左麻辣同鸡汤!麻辣汤底都好味,但我更加钟意木耳鸡汤!呢到嘅鸡汤有木耳同原只鸡,味道极浓!同其他火锅店最大分别就系汤底食得出真系唔系用味精,而系用好多唔同嘅食材煮出黎,真系劲好味,一定会再返黎~