2019-08-10
韩国菜越开越多,今次同朋友经过湾仔利东街,发现呢间韩国餐厅。开头都唔觉佢系韩国菜,因为装修好似高级西餐厅。我地三人行安排坐系卡位,好好坐,倾计食饭一流,而最重要啲食物好唔错👍🏻手工泡菜海鲜煎饼我系第一次食呢款煎饼。一开头觉得个卖相同平时啲煎饼差唔多,但系估唔到食落去会咁有惊喜,里面个馅好丰富,啖啖都食到泡菜同埋海鲜料,同平时𠮶啲口感唔一样,唔会太干,感觉唔错。牛肉饼配蜜糖酱油汁我本身唔系蜜糖爱好者,唔系太钟意食啲好甜嘅嘢 但呢个牛肉饼提升左我对蜜糖嘅好感,餐厅自制嘅蜜糖酱油汁好好,唔会太甜又唔会遮左本身牛肉饼嘅肉汁,个汁同个牛肉饼几夹,值得一试。韩式烧牛肉拌饭牛肉汁多肉嫰份量亦唔算少,拌饭配料有紫菜,萝卜泡菜,芽菜等等...... 还有不吃辣的朋友不用担心因为餐厅非常贴心😉会把辣椒酱分开,令到食唔到辣嘅顾客亦可以品尝。喜欢吃拌饭的朋友一定要试试😃至于甜品我推介😋石头锅米糕伴雪糕😋 甜品先放系一个石锅入面,加热后石锅令米糕变得更加软熟,最后加埋带有浓郁云呢拿味的雪糕一齐吃简直系绝配👏。因为甜品份量唔算多用来做饭后甜品就👍🏻
开头都唔觉佢系韩国菜,因为装修好似高级西餐厅。
手工泡菜海鲜煎饼
牛肉饼配蜜糖酱油汁