2017-01-24 667 浏览
虽人今个冬天不太冷,但始终都好想食韩烧,所以拣左间比较出名既炑八韩烧烤。市面上好多韩式烧烤放题,但我觉得韩烧主要食肉类同海鲜,贵精不贵多,无谓抱住食尽佢既心态去食,反而去食一餐有质素既韩烧会更好。预早几日book 左位,呢间系hysan 隔离既炑八非常方便,亦都好旺场,晚市时间可谓座无虚席,所以都request 我地1.5 小时就要交位我同女朋友order 左一个韩冬牛肉海鲜套餐,另外再加左一份芝士生蚝同炑八豆粉红豆冰抹(跟餐只系加$20,记住提佢最后先上)食韩国野点少得任食既配料?首先当然试左个泡菜先啦!味道略甜,但十分惹味,最后会有少少辣劲,唔错!杂菜沙律,芽菜等等亦都一应俱全,不过试少少就可以了,留肚食主角嘛顺带一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!芝士粟米反而比较平庸。试完配菜之后,就到韩牛牛胸大酱汤。作为汤精既我,呢个汤我会比8/10分佢!牛味好出,加上蚬既鲜味,配上翠肉瓜,萝白,豆腐,清香鲜甜,而且肯定冇落味精,因为饮哂都唔觉得口渴!有个好开始,值得一赞饮完个靓汤,散叫既芝士生蚝就黎到啦!望落好多芝士,生蚝size亦属正常,望落亦算肥美,作为蚝迷既我即刻烧左黎试下!但烧

顺带一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!
芝士粟米反而比较平庸。
韩烧基本配菜
韩牛牛胸大酱汤
饮完个靓汤,散叫既芝士生蚝就黎到啦!望落好多芝士,生蚝size亦属正常,望落亦算肥美,作为蚝迷既我即刻烧左黎试下!但烧生蚝的确好考功夫,稍一不慎即使本身系靓既蚝,都会烧到好干同变得'鞋'口。呢个配搭望落十分之好,但食起上黎只属一般,佢用既芝士同d生蚝唔系好夹,食落似芝士还芝士,生蚝还生蚝,同理想中既配搭口感唔系好夹,不过蚝味尚算唔错。
芝士生蚝
跟住主角就出场啦,一层系海鲜拼盘,另一层系牛肉拼盘,纯睇卖相都十分吸引!
首先讲讲个牛肉拼盘,包含左特级牛肋骨,LA牛骨同牛脸肉,各有特色。牛脸肉脂肪最少,肉味香浓,由于冇乜油脂,建议直接食,唔洗夹生菜!LA牛骨脂肪比例平均,亦都好淋,唔错
特级牛肋骨就劲大块劲长,分左两次黎烧
脂肪比例亦都系好平均,而且肉味好浓,夹生菜食简直系一大享受
牛肉拼盘,包含左特级牛肋骨,LA牛骨同牛脸肉
另外呢个SET系包左一份韩牛五花肉,店员仲惊我地烧得唔好而主动帮手,值得一赞
韩牛的确名不虚传,牛肉味好浓而且好特别,佢既脂肪同肉既比例配合之下入口会有少少熔化既感觉,但又唔会觉得好油腻,真系好味!!
韩牛五花肉
除左肉类,当然仲有海鲜拼盘,有大虾,大八爪鱼同埋菇。大虾好易熟,而且肉质唔娒同埋算弹,不过食得出唔系本地既新鲜大虾,但虾头膏都好香甜,韩烧黎讲算唔错!大八爪鱼冇乜特别,几爽口但鲜味欠奉
海鲜拼盘,有大虾,大八爪鱼同埋菇
顺带一提,呢个餐入面有一个叫海鲜猪肉包饭酱。个人认为个酱冇咩特别,而且同牛肉唔系好夹,无须勉强用黎点牛肉食,不过可以试下用黎点生菜
海鲜猪肉包饭酱
食完一餐劲既,点少得个甜品!叫左炑八豆粉红豆冰抹,十分refreshing!佢既红豆本身系甜既,再加上炼奶,成个甜品会比较偏甜,如果怕太甜既朋友要注意一下!但我系十分喜爱甜吃,再加上佢软硬适中既mochi同埋好幼细既冰抹,十分值得推介!如果系红豆迷既你就更加要试,因为佢既红豆蓉除左面果层,食到底都仲有另一层,令人回味无穷
炑八豆粉红豆冰抹
本人唔系咩韩烧狂迷,但对牛肉既质素都有一定既要求,呢到既韩烧质素的确系正宗而且唔错,同我几个月前系韩国食差唔多
想食韩烧既你可以省番程机票,叫多几款野黎烧!不过呢到亦都有改善既空间,可能因为比较旺场,佢需要90分钟交位,但我自问食野都算快,而且KEEP 住密密手冇停咁烧,都只系岩岩好够时间烧哂d 野食,个甜品仲要食得比较急。所以如果想一班人倾计聚旧就未必系好选择啦!希望该店会考虑下比多15-30分钟时间rather than 90分钟就要人交番个位出黎,毕竟价钱都唔系话平,同埋作为韩烧餐厅,要提供番d 香口珠比食完野既客人啦
2017-01-21
韩烧基本配菜