2017-01-24
虽人今个冬天不太冷,但始终都好想食韩烧,所以拣左间比较出名既炑八韩烧烤。市面上好多韩式烧烤放题,但我觉得韩烧主要食肉类同海鲜,贵精不贵多,无谓抱住食尽佢既心态去食,反而去食一餐有质素既韩烧会更好。预早几日book 左位,呢间系hysan 隔离既炑八非常方便,亦都好旺场,晚市时间可谓座无虚席,所以都request 我地1.5 小时就要交位我同女朋友order 左一个韩冬牛肉海鲜套餐,另外再加左一份芝士生蚝同炑八豆粉红豆冰抹(跟餐只系加$20,记住提佢最后先上)食韩国野点少得任食既配料?首先当然试左个泡菜先啦!味道略甜,但十分惹味,最后会有少少辣劲,唔错!杂菜沙律,芽菜等等亦都一应俱全,不过试少少就可以了,留肚食主角嘛顺带一提佢既泡菜蛋既香又滑,值得ENCORE!芝士粟米反而比较平庸。试完配菜之后,就到韩牛牛胸大酱汤。作为汤精既我,呢个汤我会比8/10分佢!牛味好出,加上蚬既鲜味,配上翠肉瓜,萝白,豆腐,清香鲜甜,而且肯定冇落味精,因为饮哂都唔觉得口渴!有个好开始,值得一赞饮完个靓汤,散叫既芝士生蚝就黎到啦!望落好多芝士,生蚝size亦属正常,望落亦算肥美,作为蚝迷既我即刻烧左黎试下!但烧