2023-06-20
👧🏻😋👅🍽✨正宗高质地中海菜🥰-Lamees 🇭🇰 土瓜湾北帝街145号顺辉大厦地下2号舖 🇭🇰-🧑🏻🍳装修好有风格, 仲有好多酒樽display, 忍唔住都叫返杯food pairing; 店员安排我地入座后展示QR code电子餐牌, 但落单就揾返佢, 都会按我地口味俾D recommendations🧑🏻🍳门口有个电视播住港台访问餐厅老板, 原来老板兼大厨系约旦人, 黎左香港已经20几年, 之前系好多星级酒店掌厨, 而家自己开餐厅, 好荣幸试到佢手势❣️-🌮CLASSICS TRIO DIPS PLATTER $160💯见到好多人都有叫呢个! 鹰嘴豆蓉, 杂菜茄子, 黑松露鹰嘴豆蓉; 豆蓉本身已经好滑, 涂落个包系见唔到匙羹既痕迹🤤 加埋olive oil更香更滑, 特别钟意茄子蓉有几款唔同香草, 番茄粒带出酸甜味; 黑松露同个chickpeas两种味都好出, 但系好match唔抢💯Dips配有热辣辣既pita bread, 店员上菜有提6块pita bread点晒3种酱就岩晒, 果然呢个比例岩岩好, 够rich又唔会太heavy-🍢LAMB TENDERS SHOKAF AR
正宗高质地中海菜🥰
Lamees
🇭🇰 土瓜湾北帝街145号顺辉大厦地下2号舖 🇭🇰
🌮
🍢
LAMB TENDERS SHOKAF ARABIC BBQ $290
✨用个炉热住上碟, 羊肉串, 香草pita bread同杂菜串都系热辣辣
✨呢只草饲羊肉粒唔算系超嫩滑, 但又真系会入口即溶, 加上tahini sauce (中东白芝麻酱) 系劲正🤤
🐇
ARNAB RABBIT LEG $220
💯兔肉同鸡肉有少少似但肉质更结实, 用左olive oil同中东香料腌制
💯另配左个杰身既薄荷番茄酱同埋中东米饭, 个饭系长条形, 口感似米粉, 捞番茄酱一流
🥧
KANAFEH $105
✨好出名既中东signature甜品😋 同时亦系邪恶之选🤣 Filo Pastry切碎左包住甜芝士再煎香, 面头仲铺左海量开心果碎
✨Filo Pastry因为薄身又冇发酵过口感超脆, 然后一切开吓一声, 更惊喜系芝士拉丝仲可以拉到劲高😂 始终系芝士唔会太甜, 所以都加左rose syrup系好味到癫‼️
🥑
LAMEES SIGNATURE AVO $95
💯点餐时已叫左呢杯signature牛油果沙冰, 店员细议我留返上甜品先饮, 一来佢甜甜地pair个甜品, 二来惊我饮完太饱食唔落, 好贴心
💯果然佢同个甜品真系好衬! 牛油果沙冰好smooth唔会有冰粒, 用左中东ashta cream一齐打令杯野更rich同creamy, 仲加左蜜糖更提升左个牛油果味道
🍹
Domaine des Tourelles 2018, Lebanese $78 / glass
✨食兔肉就配返杯白酒, 拣左黎巴嫩白酒好似系第一次试, 比较dry好香皮革味, 放耐少少木味更出