2020-09-18 75 浏览
今日收工过新城市广场,食Chop Chop食神叉烧嘅黯然销魂饭。个个都系叉烧饭,点解会话系正宗黯然销魂饭?一切皆因戴龙师傅系电影食神入面果碗黯然销魂饭嘅创造人。正宗黯然销魂饭材料简单,讲白啲都系叉烧、荷包蛋和米饭。但要好食一啲都唔容易。叉烧选用咗五花腩肉,肥瘦相间,满口油香而唔腻。叉烧微微焦香,入口松化,淡淡嘅甜味过后,香醇玫瑰露酒由脷底渗返出嚟。非常好味。再点埋秘制叉烧酱,更加系另一个层次嘅味道。除咗叉烧,饭都好特别,我就唔识分米嘅品种、但感觉有阵木头同茶叶香味。除咗黯然销魂饭,仲点咗招牌干炒牛河、同埋鲜茄牛肉。招牌干炒牛河面头铺满木鱼,真系第一次见。而餐厅用咗较少见嘅粗身河粉,非常有口感。牛肉亦都好滑,整个干炒牛河都好够获气。至于鲜茄牛肉,都好好食。牛肉什至比招牌干炒牛河嫩滑,蛋滑之余好香蛋味。依道菜𩠌白饭一流。

咸柠乐
热柠宾