2015-06-18
由唔知几时开始, 本人就爱上食谭仔三哥, 完全有魔咒一样, 不能自拔。去到边都想要食它。 每次都系指定动作, 叫鸡肉牛丸, 无可口非佢地既鸡肉真系好正...但自从发现有鱼片头供应, 现在每次都会点鱼片头...好味!!!另外, 每次都会叫多一款小食, 土匪鸡翼的确系必叫的啦, 佢个种味道真系一试难忘。有时仲会叫川椒皮蛋, 同样美味。住黄大仙咁耐, 就每个假日都会帮衬它。由夏天食到冬天, 再由冬天食到夏天。可惜..."热" 呢个问题由2014年既冬天已经开始,但奈何个问题越黎越严重。冬天都还好, 因为外面既天气寒冷, 你食到流汗可能系因为个汤底辣既关系, 令到你流汗。但夏天来了, 外面既天气已经咁焗热, 入到去商场食谭仔又系咁热, 咁同我系街食大排档有咩分别? 本人用餐期间, 短短5分钟内就已经听到3次用餐既人觉得太热, 而要求坐近门口既位置, 因为近门口位放左2把风扇, 比较凉爽。坐埋边既位置更加唔洗讲, 个个人都拎住风扇仔或餐牌当扇用, 未食就已经出晒汗, 走个阵都已经大汗叠细汗, 好似做完运动咁。 本人曾经问过店员, 对话如下:我: 唔该, 想问下你地有冇开冷气?店员: 我
有时仲会叫川椒皮蛋, 同样美味。
本人曾经问过店员, 对话如下:
我: 唔该, 想问下你地有冇开冷气?
店员: 我地系中央冷气
我: 中央冷气?!但点解商场仲凉过你地既?
店员: 已经同商场个边讲过, 都系咁
以上对话根本就冇结论, 但我得出既结论就系, 你只可以拣食同唔食。
系...谭仔既味道真系留得住人地个胃, 但系咁熬既底下食碗咁热既米线, 我下次再去就一定会谂谂先。
(除非外卖或者有得拣坐出面啦, 唔系都几难)