2021-02-27
刚过完年有冇餐餐大鱼大肉食到腻哂?系咁就要嚟食返下素菜清下肠胃喇!银杏馆出名主要支持长者就业,而呢间耆素就系佢嘅分支,故名思义就系一间素菜馆。为免去错地方,于是上网一搜,原来佢哋曾经因有员工批评过「后生仔出嚟搞事」,以及请蓝艺人黎瑞恩派过福饭,而被连登仔认定为【蓝到出汁】,仲发起杯葛!咁我就觉得系【正常过正常】喇!好,咁我今日就叫咗韩式蒜香石锅饭,附送例汤 (今日系虫草花百合无花果蜜枣汤)。石锅饭材料好丰富,中间系香菇素肉酱,围住嘅系菠菜、翠肉瓜、大豆芽同素食泡菜。食韩式石锅饭单独试食配菜冇意思,一定要捞匀食。先食一啖原味,素肉酱嘅菇味同蒜香味突出,菠菜同大豆芽爽口,翠肉瓜偏腍令口感丰富啲,泡菜 ok 因为系素的所以冇普通泡菜咁浓味,但都爽口。第二啖开始点埋旁边嘅韩国辣酱,好香,少少辣,再捞埋锅底嘅饭焦一齐食,好正!如果系要畀意见,我希望可以加啲甘笋丝同粟米粒,加啲甜味,咁整体味道就会更加平衡,色彩又可以再丰富啲。食到个口辣辣地,最啱就饮返碗汤。今日款例汤又有无花果又有蜜枣,饮落好甜好滋润,感觉好养生,正可以为今餐饭画上完美嘅句号。btw,建议辣酱可以唔使下下畀咁多,宁愿畀人无限加添,
btw,建议辣酱可以唔使下下畀咁多,宁愿畀人无限加添,以免食唔哂造成浪费。