2017-06-25 897 浏览
我唔系拉面控,不过久不久都想整返碗,一虎(以前叫神虎)嘅水准都几稳定,已经有一段时间冇去喇,见到有我钟意嘅虾汤口味,就去试试啦~由师傅桌上接过拉面,已经有一阵虾嘅香味飘过,我快影一张即刻呷啖汤,果然虾味香浓呀!呢个汤真系心机之作,好浓稠!面我由师傅话事,少少卷曲嘅幼面都几爽滑,挂面能力都高,殊一声就将面条同虾汤送入口,真系好食到停唔到呀!配料方面,葱够多,令个汤头更香;虽然系第一次见拉面上加生菜,但估唔到又几夹wor~d菜索左d汤汁,冇左菜腥味,又加添左清爽嘅口感,所以话有时唔使话正唔正宗,最紧要好食!叉烧系瘦嘅,但唔干又好腍,啱晒我,我身上已经够晒多肥肉喇wakaka。我另加左糖心蛋,轻轻夹开蛋白,蛋黄汁就流出黎喇!蛋白好软熟,蛋黄好香,我仲特登夹少少樱花虾同沾d汤汁,hmm 真系好令人回味呀!呢个虾老虎真系好好味,已经成为我嘅新宠喇 XD

海老虎拉面

呢个虾老虎真系好好味,已经成为我嘅新宠喇 XD

2017-06-24
海老虎拉面