2017-09-24 137 浏览
今日真系好开心呀! 因为可以同爱人一齐去食正正正嘅高级日本料理。虽然只系食lunch,但系我已经满心期待。位于铜锣湾时代广场附近嘅花见日本料理,内部嘅装修都系以日式嘅风格为主。初入去有种置身日本嘅嘅感觉。呢度嘅餐牌琳瑯满目,有各式各样嘅日本食品,有我地最爱食嘅寿司,亦有好多唔同嘅日本料理。真系食个lunch都有排拣呀!再睇一睇。哗!估唔到呢度连各式各样嘅日本名贵saka大吟酿都有,真系啱晒啲公司客户黎倾生意㖞。虽然我哋都冇饮酒,但系都畀佢呢本餐牌吸引住。一入到去侍应姐姐就叫我哋点寿司先,因为寿司做制作需时。佢推介今日精选嘅鱼生比我哋,咁我哋当然依佢嘅提议点𠮶几款。 点完餐之后就好快咁帮我哋递上咗茶蒸碗,前菜沙律 同埋面豉汤。蒸蛋蒸得好滑,好好味呀! 而沙律菜好新鲜,酱汁亦系我最钟意嘅和风麻酱。面豉汤呢,冇出面𠮶啲面豉汤咁浓味亦 冇咁咸,几好。 我哋一开始就食咗几款寿司先,分别有池鱼,海胆,拖罗,甜虾,烧带子同埋横筋笛鲷。 食落口真系新鲜非常。首先讲一讲个横筋笛鲷,我都系第一次食呢种鱼生。鲷鱼口感淡啲,但系好鲜味,一啲都唔腥。池鱼就较浓味,鲜甜。海胆真系好好好好新鲜,鲜甜味洋溢而且口感系
今日真系好开心呀!

呢度嘅餐牌琳瑯满目,

我哋一开始就食咗几款寿司先,分别有池鱼,海胆,拖罗,甜虾,烧带子同埋横筋笛鲷。 食落口真系新鲜非常。首先讲一讲个横筋笛鲷,我都系第一次食呢种鱼生。鲷鱼口感淡啲,但系好鲜味,一啲都唔腥。池鱼就较浓味,鲜甜。海胆真系好好好好新鲜,鲜甜味洋溢而且口感系非常之滑。甜虾又系好正
,咬入去甜甜嘅鲜味散发出来。拖罗简直系无与伦比,首先佢纹理清晰,咬入更系入口即溶, 非常鲜味,真系想即刻食多几件。

之后系饱肚啲嘅烧牛肉饭。牛肉烧得好香,唔会话太靭, 而且个洋葱汁做得好惹味,配饭一流。
天妇罗炸得啱啱好,个皮唔太厚薄薄哋咁包住烧香咗嘅 矮瓜,番薯,同 ,虾等等。食落唔觉太油太热气,亦畀我哋过下口瘾。
叫咗一条依度出名嘅烧鳗鱼,烧鳗鱼烧得好出色好香。最底层系㶶嘅皮唔食得,而上层系烧得又香又软熟嘅鳗鱼肉,加上甜甜地嘅鳗鱼汁,令人垂涎欲滴。
最后出场嘅当然系我哋一开始就点咗嘅寿司拼盘啦。
你一睇我哋个寿司拼盘就知道系新鲜即制呀!
食咗好多款当日推介嘅鱼生,我真系第一次食咁好味咁鲜嘅鱼生咋
我哋由淡味嘅鱼生开始食,再食到最尾嘅海胆 同蟹膏蟹肉寿司

真系讲唔晒嘅美味呀,我哋最钟意食呢就系柚子味既金目鲷,食落散发出阵阵柚子味嘅清香,配以鲜味嘅鱼生,真系一绝啦!
另外我都好钟意呢度嘅油甘鱼,因为油甘鱼味重,啱晒我呢啲重口味嘅人啰~另外当然唔少得新鲜嘅蟹膏蟹肉啦。
其实.....真系件件都好好味架。

哗!真系写写下食评都想再去食呀....
我顶唔顺啦。

之后当然要赞依度嘅侍应姐姐服务态度良好啦,又讲解畀我哋听系边一种鱼,对我哋呢啲 净系识得食嘅外行人真系增长知识呀。