2018-06-07 336 浏览
难得可以忙里偷闲,加上经常经过铜锣湾,同另一伴去左一间本地好地道既中西合壁既西餐,主打大排档特色既西餐厅。个名叫做西餐大排档,去到目的地之后见到紫蓝色既霓虹灯既招牌。好似时光倒流番去八十年代香港街外布满霓虹灯招牌既繁华境况。入到餐厅内,已经有一位应该系餐厅既老板亲自招呼我地,好快就有位坐。餐厅入面既装潢都带有怀旧,八十年代既特色。就连水壶都系用紧一般大排档用紧既水壶。坐底一阵已经谂好食咩!蕃茄杂菜汤 好传统既西餐汤,饮到好浓烈既蕃茄味,其次汤头入面好多菜,大约有洋葱蓉,椰菜,红萝卜。当中印中令我比较深刻系红萝卜,大多数红萝卜都系煮到软身,但呢个汤既红萝卜会比较硬身,有咬劲。味道方面酸中带咸,份量都相当足够。相当唔错!忌廉黑松露汤 上菜后已经闻到好浓烈既黑松露味,可以用芬香朴鼻黎形容。汤入面有大量既黑松露,当中包括蒜泥,忌廉,橄榄油,再以忌廉调味已经突出到黑松露既美味。整碗汤我最欣赏忌廉既拉花,大多都系以点状去装饰,但我好欣赏厨师以直线形去拉花,以吸引大家既眼光,令到一碗本身价值不菲既汤更有特色!白汁黑松露年糕 外貌上绝对系一个精品菜式,黑松露汁岩岩好包住年糕,一来可以保温,二来由于汁酱

蕃茄杂菜汤

忌廉黑松露汤

白汁黑松露年糕
外貌上绝对系一个精品菜式,黑松露汁岩岩好包住年糕,一来可以保温,二来由于汁酱充满覆盖年糕,味道得以平均,唔会令到味道有丝毫偏差。味道方面,年糕比市面上售卖更薄,但相当更有嚼劲,更Q弹,可以媲美日式年糕。其次黑松露汁有奶油,洋葱点缀,令到味道更丰富,当中更食到洋葱甜味,证明洋葱有经过炒既处理,口感更上一层楼。份量刚刚好,足够二人食用。

米酒海鲜
呢个菜式绝对算系我最中意食既菜,有机会学我一定会学,实在太好味道!新鲜海鲜以米酒烹调,其次米酒以洋葱,蕃茄,白蘑菇,红萝卜混合,令到米酒挥发汤汁更加鲜甜!海鲜当中有经过挑肠界花既中虾,大蚬。中虾经过处理后方便拨虾壳,虾肉爽口弹牙,界花位就好似微型既汤匙一样,将鲜甜既汤汁一同包含系虾肉入面,令到本身鲜甜既虾味道更加丰富。大蚬系烹调既时间拿捏非常好,恰到好处,仲会依附住壳内,太耐会导致壳肉分离,二来美观扣分。当中要一再赞赏厨师,因为蘑菇要烹调一段时间先可以入味,但今次食到既白蘑菇系粒粒都食到好鲜甜既菇味,更好似一旧海棉,吸收哂汤汁!如果有一碗饭比我会更好,汤汁送饭绝对系一流组合!就算做饭桶都值得!

黑毛猪
菜式可以用经典,用料突出,食法新奇黎形容。因为当侍应姐姐上菜,我心有疑问,为何黑毛猪扒已经有其他配料黎衬托,旁边仲有一小碗新鲜菠萝,真系令我百思不得其解,我就直接问老板为何有咁既配搭,原来新鲜菠萝可以令到猪扒味道更突出,食法就一小块菠萝再加以一小片混合食用,食法好特别,所以好印象好深刻!猪扒采用左有筋部位置,咬落口软中带硬,更有爽口,口感三重感受,我个人都几中意。味道方面,以黑椒,盐调味。简单就系足够!

火龙果雪芭
甜品呈上后,见到一个火龙果以紫薯衬托,当中用左士多啤梨汁伴碟,色彩突出更吸晴!其实咁大个人都系第一次食雪芭,原来雪芭用新鲜水果冷藏至结冰后磨成沙冰,比雪糕更健康,当中更食到少许酸乳酪味道,味道好吸引!如果有多一个就更加完美!

整体食物水准,上餐速度都好高水准,当上菜后老板都系亲自介绍菜式,令我地对菜式更深刻。侍应姐姐更以殷勤态度招待我地,做到宾至如归!令我印象深刻,我下次会再黎光顾!