2019-03-16 116 浏览
九龙城俾我嘅感觉就系好多好嘢食😋因为我学校喺附近,所以我都间唔中嚟呢头揾食。今次都系我第一次喺九龙城打边炉,整体都非常满意呀!.首先,我真系好钟意呢个椰子鸡汤汤底🤤汤滚咗之后,我趁未落鸡件之前先试饮几啖汤,饮落好清甜,椰味香浓🤤椰子鸡汤嘅鸡件有半只鸡咁多,鸡件索哂椰子汤底嘅味,所以就算鸡胸位我地都食埋🙈平时我打边炉落咗牛肉同火锅配料之后,就觉得个汤底变得好油腻,所以平时打边炉打到一半左右开始我就唔会渌菜食😂但今次我系直接饮汤饮到最后,只系中间有撇过一两次油🤣实在太好饮了,即使加咗两次汤,汤底依然保持鲜甜椰香🤤所以唔洗怕加汤之后汤底会变淡呢。.而且,我都好钟意今次叫咗嘅海鲜,都好新鲜呢!玫瑰龙虾虽然size上系比其他龙虾细少少,但食落都几多肉,肉质爽弹,够鲜甜,仲有龙虾膏添🤤店家会预先将龙虾切一半,同朋友一人食半边就啱啱好😆客人亦可以好方便咁起到龙虾肉出嚟食。贝盛嘅三款贝类海产都好食,本身新鲜不特止,加上又吸咗椰子鸡汤嘅味道,真系双倍鲜甜🆙桂花蚌原来系海参体内嘅一条肌肉(事后上网google番先知🙈)真系渌两秒就食得🤣次次准备落𠮶阵,就同时准备夹埋佢上嚟🤣口感好爽,几特别,平时真系好少食
九龙城俾我嘅感觉就系好多好嘢食😋
因为我学校喺附近,所以我都间唔中嚟呢头揾食。
今次都系我第一次喺九龙城打边炉,整体都非常满意呀!

首先,我真系好钟意呢个椰子鸡汤汤底🤤
椰子鸡汤

而且,我都好钟意今次叫咗嘅海鲜,都好新鲜呢!

桂花蚌原来系海参体内嘅一条肌肉(事后上网google番先知🙈)真系渌两秒就食得🤣次次准备落𠮶阵,就同时准备夹埋佢上嚟🤣口感好爽,几特别,平时真系好少食,所以我都几钟意😛
桂花蚌

本身犹豫牛肉要牛味浓啲嘅「本地手切肥牛」定油脂丰富啲嘅「手切安格斯肥牛」($208/例牌),我地最后拣咗前者。
顶级本地手切肥牛

就真系睇你想食边种牛啦,我地呢款牛望落都知唔会太肥,所以食落肉质就唔会太软滑,食落有牛味而冇乜油腻感。
想豪啲嘅仲可以叫「手切本地牛颈脊」($328)👻
另外都有叫响铃($58)同招牌手打墨鱼丸拼虾丸($88)。
即炸响铃

响铃真系即叫即炸;虾丸食得出真系好足料。
今餐亦有叫饮品,我叫咗酸梅汤($58),够四五个人饮了。
酸梅汤
我一个人饮,好似斟极都仲有好多咁🙈饮落唔会过酸,几好饮。
今次人均六百蚊左右,食到超级饱同满足呢😝
椰子鸡汤
桂花蚌