2021-04-02
古味盐曲牛舌盛釜因为佢系摆埋落饭里面一齐蒸,所以牛舌就熟哂😂 未必系石烧或者系烧烤会有𠮶种弹牙肉质粉嫩😂 不过就胜在份量够多,同埋唔热气铁板烧鸡块釜我觉得买鸡扒都几好食,因为保持到外面表皮系煎嘅味道之余,肉质又鲜嫩又滑。整体来讲,两个饭嘅份量都好多,同埋系冇得叫小凡。所以如果同朋友一齐食,佢唔系太大食,就可能叫一个发两份返,再加小食就够😂吉列牛舌即叫即炸,都几好食😋 当然因为炸咗,佢就唔会系里面好弹牙𠮶种感觉。但系都几够用,同埋外面表皮都几脆,够薄😀 以小食嚟ok黑松露玉子烧呢个就真系比较简单啲,系玉子在家黑松露酱(唔系黑松露itself)所以抵唔抵食就见仁见智啦😂梅干手羽先称得上餐厅「自慢」(じまん)「即是骄傲」的料理,果然系有返咁上下🤔👏🏻😂 基本上系做到好似炸鸡咁样,外表嘅皮系梅子的酸酸甜甜,里面嘅肉都带着呢只味道。感觉几新颖,应该唔会喺其他地方食到。但系就唔系好多肉,所以真心系小食。
铁板烧鸡块釜
吉列牛舌