拉面汤底一向都系猪骨汤嘅天下,但近年鸡白汤慢慢抬头,汤底浓而不油,清而香溢,深得食客喜爱。嚟到位于湾仔嘅鸟华亭拉面,餐厅设计充满日本风格,一入去就闻到浓香扑鼻嘅鸡白汤味,试啖汤不禁觉得此汤只应天上有。饺子饺子系鸟华亭自家新鲜制作,馅料为韭菜猪肉,煎到金黄嘅外皮,一咬落去即刻爆汁,好好味!唐扬鸡即叫即炸嘅唐扬鸡,一客有六件,够晒抵食!唐扬鸡用上特别酱料配合鸟华亭嘅独特秘制方法,炸到皮脆肉嫰又多汁。明太子鸡翼胀卜卜嘅鸡翼,入面酿咗好多明太子,咸香十足,但仍保留鸡翼嘅肉汁。忌廉蟹肉饼即叫即炸嘅忌廉蟹肉饼,咬落去之后,就见到丝丝嘅蟹肉,浓郁嘅忌廉汤汁,口感一流。炸莲藕片莲藕片切得非常薄,炸到脆卜卜,非常香口惹味。特盛鸡白汤拉面餐牌有5款拉面,分别系至极鸡白汤拉面、辛辣鸡白汤拉面、鱼介鸡白汤拉面、鸡白汤拉面,至于特盛鸡白汤拉面,其实即系鸡白汤拉面嘅进化版,配料份量更多!鸡白汤嘅汤底呈米白色,味道充满浓郁嘅清鸡香味,浓而不油,清而香溢。配料有莲藕、芦笋、紫菜、糖心蛋等,至于平时食开嘅日式叉烧,就变成慢煮鸡胸肉,非常软腍又嫩滑!鱼介鸡白汤拉面浓厚嘅鸡汤加入鱼介风味,鲜味即刻大大提升。呢度嘅拉面仲可以

饺子

唐扬鸡

明太子鸡翼

忌廉蟹肉饼

炸莲藕片
莲藕片切得非常薄,炸到脆卜卜,非常香口惹味。

特盛鸡白汤拉面

鱼介鸡白汤拉面
浓厚嘅鸡汤加入鱼介风味,鲜味即刻大大提升。呢度嘅拉面仲可以选择直身面同卷曲面,直身面相对爽口,而卷曲面加人蛋黄,所以面质有嚼劲及较挂汤,食呢个鱼介鸡白汤就啱晒!
2023-05-24