2021-06-03 148 浏览
今日约咗个好耐无见之前曾经一齐去过台湾既朋友聚旧可能疫情关系,对于台湾美食念念不忘,于是中午已经揾定今晚食乜好!最后决定去一间充满台湾风土味既台式餐厅一解相思之苦。讲起台湾美食,一定不其然会谂起肉燥饭,盐酥鸡扒,蚵仔面线,花枝丸,牛肉面等等。一入到去,台湾味立即涌现,更加令我愈来愈挂住台湾。招牌半筋半肉牛骨汤米粉$64一上桌,口水不自觉立刻增加分泌,食指大动。饮完啖汤觉得真材实料,熬制咗无数个小时,所以充满牛骨味。啲牛肉好淋,完全唔会鞋口,亦唔会韧,仲好入味。米粉亦都煮得刚好,唔会太硬亦唔会过淋,控制时间做得好好!牛筋亦十分弹牙,份量如果多啲会更佳!蚵仔面线$33同系台湾食既无两样,汤底不会过咸,蚵仔肉新鲜,份量亦十分足够,好抵食!炸花枝丸(5粒)$26正常发挥,无炸过龙,肉质尚算弹牙,加上洒咗啲味粉,味道刚好不会太浓味。综合甜不辣$28我最钟意甜不辣既系佢个口感烟烟韧韧,有𡁻劲,配合埋个汁天衣无逢,不会过腻。不过略嫌鱼饼有点失色。茉香珍珠奶绿$25 (跟主食减$10)+凤梨芦荟多多$35(跟主食减$10)奶绿应该变咗奶茶,所以略嫌口感淡咗小小但珍珠够弹牙补返美中不足。凤梨个味唔会假,
今日约咗个好耐无见之前曾经一齐去过台湾既朋友聚旧

最后决定去一间充满台湾风土味既台式餐厅一解相思之苦。

一入到去,台湾味立即涌现,更加令我愈来愈挂住台湾。

招牌半筋半肉牛骨汤米粉$64

一上桌,口水不自觉立刻增加分泌,食指大动。
饮完啖汤觉得真材实料,熬制咗无数个小时,所以充满牛骨味。
啲牛肉好淋,完全唔会鞋口,亦唔会韧,仲好入味。

米粉亦都煮得刚好,唔会太硬亦唔会过淋,控制时间做得好好!

牛筋亦十分弹牙,份量如果多啲会更佳!

蚵仔面线$33

炸花枝丸(5粒)$26

综合甜不辣$28

凤梨个味唔会假,几fresh,食完成餐饭饮返啖可解腻,不错!

从唔知由几时开始“古早”呢2个字系我心目中好有历史又令人怀念既代名词,所以大家如果太想念台湾味道,不妨去食一解思乡之苦!

综合嚟讲,呢间嘢非常抵食,上菜速度亦十分快,有机会再去深水埗绝对会encore!

2021-06-03
  • 招牌半筋半肉汤面