2019-06-26
呢日中午同朋友上左黎食lunch朋友系工厂区呢边返工,佢话间唔中都会同埋啲同事上黎食lunch,中意佢呢度有炖汤饮,而且价钱好合理呢度既午市套餐亦都唔贵,平均都系四十几至五十几蚊,有齐饭同𩠌,仲有老火汤添!朋友仔推介我试下佢地既“笼仔蒸龙趸腩(炒饭底)”HKd$88,而佢就要左个D餐“香茅猪扒煎蛋饭(转菜饭)”HKd$47+3,两个餐一齐share食朋友既香茅猪扒煎蛋饭先到,原来旁边仲配上娃娃菜,感觉好有住家feel!猪扒都煎得几香,而且都唔会干争争而我既笼仔蒸饭份量超大唔大食既话真系两个人食一份都够饱!!炒饭底吸左葱蒜同鱼汁既精华,所以食得好惹味龙趸腩都有成七至八旧,肉质嫩嫩同胶质满满derrr当日既炖汤卖晒,但佢地个日既老火汤:青红卜白猪骨汤都好唔错,无加味精,系屋企饮到既味道除左饮汤,我同朋友都跟餐加左12蚊试左佢地既特饮朋友要左杯柠檬薏米水,我就要左杯无花果雪梨苹果,饮落清润都几好
猪扒都煎得几香,而且都唔会干争争
而我既笼仔蒸饭份量超大
唔大食既话真系两个人食一份都够饱!!
炒饭底吸左葱蒜同鱼汁既精华,所以食得好惹味
龙趸腩都有成七至八旧,肉质嫩嫩同胶质满满derrr
除左饮汤,我同朋友都跟餐加左12蚊试左佢地既特饮