2019-07-04 1074 浏览
今次order:江南松鼠鱼$198、大良炒鲜奶$128当初留意到呢间店系因大量网站都推介呢间以荔园做主题既店十分啱打卡之用,主打6千几尺既地方,楼面三分一复原民园面家牌档,另一部分加左荔园元素,将咖啡杯同过山飞龙等游乐设施化身成卡座,一只逾50年历史嘅荔园「旋转木马」真品系由邱氏家族捐出展览。其实佢地仲有好多精致点心我地冇得试,因为我地去左食晚餐,茶市一早就已经完左,虽然影唔到点心,不过场地摆设绝对够大家任影打客,晚市一般会冇茶市咁多人流,而我地今次带目的为左想试江南松鼠鱼同大良炒鲜奶而尼。江南松鼠鱼-故事:干隆皇帝下扬州,微服走入松鹤楼,见神台放左活鲤鱼,执意想食用。神台既鱼系用黎敬神,所以绝唔可以食用。但干隆系皇帝,厨师见松鼠鱼头似鲤鱼头就煮黎顶替。今次已经唔系我第一次食松鼠鱼,同样地入口松化脆口再有酸酸既酱十分开胃,而且一定要热食,因为冻左后鱼同汁酱既化合关系令鱼皮唔够脆口,觉得酱汁唔够,店员都好好礼貌同细心咁比多碟仔酱汁我地,近鱼骨位置较腥,唔知系米因炸既关系令鱼部步腥味未完全辟走,不过整体黎讲呢到既卖相同味道都可以,可以一尝大良炒鲜奶-就咁听个名其实唔系好知咩黎,系到枱先知系
今次order:江南松鼠鱼$198、大良炒鲜奶$128

江南松鼠鱼-

大良炒鲜奶-
就咁听个名其实唔系好知咩黎,系到枱先知系蛋白混合鲜奶炒成再加上带子,相信要炒得好呢道𩠌唔容易,原本以为炒出黎既鲜奶会带甜味,但原来系带咸味,入口滑lulu,整体上几特别食得多都会有腻既感觉,所以未食过既朋友系可以一试

总合番两道𩠌既后感,有新鲜感吸引食众一试,味道唔系话好出众,但算多样选项比更多既人接受其他地方出产或创意d既𩠌菜,属中评。

🙋🏻‍♀️俾多啲机会唔同食铺,通常佢哋可进步空间好大,只要乐意,时日有加一路路改进可以愈做愈好,香港人太健忘,对一般评价食店都唔会返转头,但相信大家可试抱着支持本地食店想法,成长对每间餐厅去讲都十分重要,请一齐多一分抱容之心。👍🏻
大良炒鲜奶
江南松鼠鱼