2009-07-24 855 浏览
今日老妈子生日,阿哥提议去我地呢排每逢大日子必去嘅佳宁娜。为咗孝敬老妈子,紧系先嚟番个红烧翅先啦!成碗满满嘅鱼翅,绝无嬉场,味道亦好正!差不多每次必叫嘅卤水鹅片、炸虾蟹枣、糖醋面,依然好味!卤水鹅片~切得薄薄,非常软滑,卤味适中!炸虾蟹枣~系我食过香港多间潮州菜馆中算最好食!用料足,绝对唔系炸面粉球,虾枣有虾味、蟹枣有蟹味,正!糖醋面~脆中带软,唔会太油,唯一美中不足系碟白砂糖, 送上台前相信已经摆放咗一段时间,砂糖已结成糖饼,要摏番松佢先食得。今次仲尝试咗沙茶芥兰炒牛肉同榄菜仓鱼块。前者沙茶唔够味,后者劲咸,大家唔洗试甜品系水晶包,皮Q兼薄,馅亦唔会太甜,好味!今晚有个小插曲,偶然见到隔离台食紧一样潮州独有贝壳类海产~薄壳!呢样野非"GA GI LUNG"应该唔识叫!薄壳只有响夏天先有得食,细细只,个壳薄到几乎可以透光,但肉质肥美鲜甜,我见到都好想食,但因为𠮶时都已经饱咗九成,所以最终都无缘品尝
今日老妈子生日,阿哥提议去我地呢排每逢大日子必去嘅佳宁娜。

差不多每次必叫嘅卤水鹅片、炸虾蟹枣、糖醋面,依然好味!

卤水鹅片~切得薄薄,非常软滑,卤味适中!

甜品系水晶包,皮Q兼薄,馅亦唔会太甜,好味!

2009-07-23
庆祝纪念