2016-02-02
又喺我哋一班抛妻弃子嘅死佬,一年一次嘅蛇宴兼团年饭局,上年嘅星厨真喺平靓正、有得睇有得食嘅好玩蛇宴饭局。今年,原本唔喺拣嚟富临,贪佢做紧个蛇宴套餐加多$300就有房,点知后尾又话取消咗,价钱跟之前虽然一样,但就只无咗包房嘅优惠,费事烦就退而求其次,堂座都照去马。因为仲有两个星期就过年,所以,见好多客帮衬,当喺提早团年,目测所见全场爆满。早已订好个秋冬滋补宴,都只喺等齐脚就开餐。而个滋补宴连汤连蛇羹一共9道菜,全包宴,实价$2,680。个餐包一支红酒、两支大啤及6罐汽水。我哋大部份人唔好酒,有啲又要揸车,所以,只留一支啤酒,其他换埋汽水。当喺参考,一支红酒换3罐汽水,一支啤酒则换到两罐,咁换法抵就唔抵架喇 ,不过,汽水大家都觉得啱饮啲。以下出菜先后喺当晚实际嘅次序: 蒜子瑶柱甫 第一道菜就嚟碟瑶柱甫,以生菜、发菜垫底,虽然啲瑶柱唔算好大粒,但味道都浓香,略嫌个茨汁劲杰身。 淮杞乌鸡响螺炖三蛇汤 留意咗成晚,负责我哋附近嘅阿姐主要有两个,帮我哋上汤嘅尽责醒目,拎兜汤嚟仲醒目到滔起少少渣俾我哋相机先食,反观另一位阿姐成晚同熟客打牙骹,成日扮斟茶,懒到咁明显都无经理理佢。呻完不满,
蒜子瑶柱甫
留意咗成晚,负责我哋附近嘅阿姐主要有两个,帮我哋上汤嘅尽责醒目,拎兜汤嚟仲醒目到滔起少少渣俾我哋相机先食,反观另一位阿姐成晚同熟客打牙骹,成日扮斟茶,懒到咁明显都无经理理佢。呻完不满,讲番个汤,炖三蛇汤好足料,睇阿姐捞碟渣出嚟就知,味道都几醇和。 蛇汤浸时蔬
上依道菜又喺好搞笑,无啦啦嚟个白灼时蔬,隔咗好耐先上埋个蛇汤,佢哋啲服务,尤其出菜真喺乱到不得了,我哋唔喺要求5星酒店嘅水准,只不过喺间正正常常嘅酒楼服务啫。 红枣香栗扣全鸭
鸭内酿咗好多红枣及栗子,味道非常之香,不过,唔明点解上枱前鸭壳已经鎅开咗,而且,食落离奇地鸭肉唔多,讲明全鸭,而且睇落都唔细只,好似好少肉。人哋仙鹤神针,我哋就鲜鸭神「针」,封番鸭肚嘅钢针仲跟埋上碟 ,好彩支针又粗又大,近视嘅都睇到,如果喺细针就大家镬。即时向一位男经理反映,佢除道歉外,即时答允送只烧鹅补偿,咁我哋又唔喺要搞大件事,但求食饭开心啫,不过,希望佢哋啲厨房大佬做菜用心啲啰。 鲜竹五蛇卷
明明喺一围预12人,因为佢都讲明包12人茶芥,但出奇地五蛇卷及瑶桂甫都有14件,当喺卖大包。啲五蛇卷不过不失咁啦,外皮都炸得酥化唔油,但蛇肉好少。 陈皮豉汁蒸大鳝
碟蒸大鳝算得上成晚无咩好投诉嘅菜式,因为鳝肉蒸出嚟滑溜,啖啖豆豉及果皮香。
可能有3窝嘅关系,啲蛇羹原先喺外边枱分好先送嚟,所以,我哋要求另外𠮶两窝摆上枱自己搞掂,可验明喺咪3大窝嘛。虽然足3大窝,但感觉料少,质感都可以,只喺似食普通嘅碗仔翅,而且,劲重胡椒味,得个辣字。 烧鹅
因为「鲜鸭神针」事件,后上嘅烧鹅喺补偿菜式。佢哋嘅烧鹅确喺唔错,虽然,未至于即烧即食咁热辣辣,但都皮脆肉嫩充满油香,皮下脂肪却唔喺多。 支竹羊腩煲(麻辣 鸡煲)
我无打错,你亦无睇错,以下依道菜原本喺支竹羊腩煲,但开始上菜无耐有个女经理走埋嚟话无草羊返,做唔到个支竹羊腩煲,唔喺话 ?你无羊腩唔喺依一刻先知啩,朝早打嚟再确认张枱时你哋又唔讲。虽然佢都好有礼貌讲唔好意思,提议话换个麻辣鸡煲俾我哋,仲俾够只半鸡,就算你换够两只鸡都唔喺𠮶会事,扰攘咗一大轮,最后,我哋都喺求求其其勉强接受就算。不过,个鸡煲或许有只半鸡嘅份量,但就肯定喺「杂件」 ,因为我哋专登数住佢,竟有5只翼尖,而且无人话食过脾位,根本就喺一般做小菜鸡球啲杂件位,真喺好无诚意。 腊味糯米饭
除咗个陈皮豉汁蒸大鳝之外,大家都稍为赞吓嘅喺最尾上枱嘅腊味糯米饭,因为饭粒黏糯有咬口,够干身唔太湿,好有腊味香味。
原本个餐唔包甜品,再问问之前个男经理可唔可以送啲甜品嚟,佢都好大方,整碟桂花糕凉一凉降下大家心中「怒火」。桂花糕味道唔差,几有桂花香,不过,夹起嚟比较易散。 最后负责收钱个小姐,要求打多张单,都黑面「咀妙妙」,态度超唔掂 !自从晌网上分享吓饮饮食食之事,又有机会同啲店主文流,知道搞一盘饮食生意唔容易,人工高、铺租贵、食材又花钱;自已有时都煮开嘢,更知道真喺好花心机,所以,出去食餐饭,都会好用心品尝,出食评亦唔会好随意俾个劣评 。晌千多篇食评当中,被评为劣评为数好有限,要小弟出手嘅,真喺要食物差、服务又差、无诚意、做菜唔用心……先俾个劣评佢,「富临」你得咗喇 !顺便晌度向各位大佬致歉,揾咗间扫兴到甩裤嘅 酒楼食我哋一年一度嘅蛇宴!