2020-03-04
朋友推介尖沙咀呢间有蒸气,咁啱今日客人比较少,所以店员招呼都好好,每一碟都会帮我地处理,调校好时间同埋收碟𠮶啲。叫咗呢个二人餐,拣咗个最平嘅餐,食物选择唔系太多,有七款海鲜,两款丸,同埋一款菜,盛惠每位328加一。沙包蚬好细只,而且得几只,好彩冇沙。日本元贝都系比较细只,味道都算几清淡,得少少鲜甜,系比较高质嘅海鲜。姜葱蒸鲜鱿好味㖞!好浓海水味,而且质感非常之好,第一次食咁好味嘅蒸鱿鱼,可惜唔系个餐单入面。美国桶蚝一人一只,都几大只,蚝味唔太出,唔会有腥味,不过都唔算好出色。大连鲍鱼蒸咗之后好细只,加咗啲虫草花上去但系冇乜味,蒸得有啲耐所以非常之韧。金银蒜蒸胜瓜以为有咁多蒜应该好浓味,点知都系还好,好在胜瓜本身甜。手剁猪肉丸同手剁墨鱼丸一人两细粒,都几弹牙同埋食得出系正宗手剁,唔错。汤底拣咗鲜螺竹丝鸡,鸡同埋螺头都系非常之细件,亦饮唔到应有嘅味,原本以为会吸收晒海鲜嘅精华,但系饮唔到海鲜嘅清甜,完全唔知发生咩事。最后食完好肚饿,份量太少,呢间野嘅调味都系比较清淡,价钱算偏贵,环境还可以,食材都系中规中矩。
沙包蚬好细只,而且得几只,好彩冇沙。