2023-12-16
除咗旺角之外,旺角东都越嚟越热闹,到咗圣诞节MOKO呢一度更加系布满左唔同嘅吊饰,🤩咁大个商场拣嘢食当然唔会少,不过最震撼嘅当然就系最近新开咗殿。大喜屋😛众所周知大喜屋咁多间里面就以殿系最高级同埋最正,新开张就有新嘅产品推出,晏昼食饱饱之后直头连夜晚都可以唔使食,实在系令人超级满足😚环境方面更加系绝对嘅酒店级质素,金碧辉煌嘅装修同埋好实净嘅布局,令人坐得特别舒服,摆脱咗放题嘅局促感🥰里面嘅食物除咗琳琅满目之外,我主打就有几款必食,🫣而且系指定encore嘅款式😍其中主角一定就系海胆菜式,🥰呢度嘅海胆全部都采用左北海道嘅海胆,🧡净系个名都已经知道有返咁上下珍贵,海胆嘅菜式大致分为海胆军舰同埋海胆黑松露拖罗带子。🧡北海道海胆系特别creamy 而且回甘特别明显, 🍣造型卖相都好高级, 金黄至到橙红色嘅海胆各有风味,🥢重要就到零舍饱满,绝对系机不可失万物错过嘅系列🤭自从大喜屋推出咗王牌烧乳鸽之外,🐦今次亦都新推出咗上汤芝士龙虾乌冬,🦞份量亦都系啱啱好,咁就唔怕食得太饱,食唔到其他嘢,🦞碗碗都系用真正嘅龙虾尾啖啖肉,而且够晒爽口弹牙再配合埋日本嘅稻庭乌冬同埋芝士,🧀连乌冬都好有弹性,质素绝对唔
自从大喜屋推出咗王牌烧乳鸽之外,🐦今次亦都新推出咗上汤芝士龙虾乌冬,🦞份量亦都系啱啱好,咁就唔怕食得太饱,食唔到其他嘢,🦞碗碗都系用真正嘅龙虾尾啖啖肉,而且够晒爽口弹牙再配合埋日本嘅稻庭乌冬同埋芝士,🧀连乌冬都好有弹性,质素绝对唔输蚀于酒楼里面食到嘅品质🍜
另外钟意法国菜嘅人,今次就有口福,🤤呢度亦都住打咗超厚鹅肝多士,🪿每一件都系新鲜即炸,上菜𠮶阵时热辣辣而且离远都已经见到真系大大块,🥰而且每一块都好厚实,鹅肝一样都系嫩滑,而且渗出少少鹅油香,满足左味道与份量同时嘅享受🤤
除咗以上三款主角系列之外,呢一度亦都够晒大,🍹尤其是个雪柜里面包含咗至少到20款饮品,🍻汽水啤酒甚至港式奶茶,同埋日本清酒梅酒真系应有尽有🍶
接落嚟,当然就系大家都会关心嘅刺身环节,🍣除咗有三文鱼、珍宝赤虾、牡丹虾、北寄贝、赤贝呢一啲刺身之外🍣呢一度仲会用埋金枪鱼腩,拖罗,池鱼王,🐟一个价钱享尽晒咁多嘅新鲜直送刺身绝对系极上满足,🐟我都几推介所有鱼嘅系列,除咗因为新鲜同鲜甜之外仲要系每一片都切得够厚,🐟咁样入口更加饱满。🐟
至于甜品系列之中,我谂大部份人都钟意极尚椰皇炖蛋白,🧉鲜嫩嘅蛋白喺椰子壳里面更加有浓郁嘅椰香同埋奶香,🥥至于面头更加系非常阔绰咁样落左大量嘅燕窝,🥥滋补养颜,食多几碗都毫无负担🥥
临近圣诞节,喺雪柜里面嘅甜品都会采用左圣诞系列元素,🎄例如圣诞节树头蛋糕,🎄朱古力蛋卷但高度仿真树木嘅质地真系打卡都一流。🎄
殿·大喜屋 (旺角)
旺角太子道西193号帝京酒店2楼