2008-06-25
先略作介绍: 本人来自无饭家庭, 而本人又不甚痴家, 晚餐甚少跟家母一起吃, 说落也愧对定母。偶尔孝顺的晚上, 多数都是由我选择地点, 都系大埔墟吃惯吃熟果几间, 不赘。一晚, 家母对此店的米粉大力加许, 仲话"食左佢个米粉o系第二度唔食米粉"?! 于是昨晚就跟佢去见识下个米粉有几好食。去到, 店里的人代佢写左碗猪杂米, 而我就叫左碗鱼蛋米。个米粉颜色比一般的透明, 口感烟刃得来爽口, 果然是十分不错的。鱼蛋是中上货色, 但大埔好吃的鱼蛋实在太多, 相比下都不太特出; 猪润反而几唔错, 生熟度刚好又够粉, 仲有淡淡胡椒香, 加埋好够粉的粉肠, 都几唔错! 要求多青都好够多, 而"青"的content里, 最多是唐芹, 葱只得三四粒, 多葱一点会再好食d。其中粉面不设套餐, 只有快餐有野饮。 所以全台食客清一色食碟头饭, 忽略了那好吃的米粉。
去到, 店里的人代佢写左碗猪杂米, 而我就叫左碗鱼蛋米。