2018-05-21
之前在九龙湾展贸13楼嘅煌爵食过几次,都系公司annualdinner,觉得唔错,所以母亲节晚饭,带咗屋企人嚟庆祝。位置系呢间酒楼最大问题,本身展贸已经偏僻,仲要搭lift上顶楼,出lift要转个弯先到,沿途都系围咗hoarding,好彩有箭嘴指出方向。入到门口被巨型嘅水晶吊灯吸引,装饰都系for婚宴场地,有中式酒楼嘅气派,亦有西式餐厅场地嘅精致,呢种中西合璧,似乎都好适合今时今日新人嘅要求 行上一层楼梯,就会发现酒楼分咗两个宴会厅,我哋被随机安排入咗其中一个。坐向窗边,其实会望到邮轮码头嘅海景,可惜出面太黑,入面太光,睇得唔清楚,相信午市嚟到嘅话,画面会更加震撼。当晚除餐牌上面嘅嘢食,酒楼亦都有唔同款类嘅特价小菜。首先叫咗个陈醋木耳。陈醋嘅酸味,加上木耳滑顺嘅口感,系上佳开胃小食。木耳本身嘅营养价值都好好,可以改善高血压,所以不时食一些都唔错。餐牌写系拔丝凤梨咕噜肉,不过上到碟就冇咩拔丝嘅效果,收据写嘅系凤梨咕噜肉。如果一心想睇拔丝嘅效果,可能就要失望呀。但以咕噜肉去评价,的确又唔错,个汁酸酸甜甜好开胃,肉嘅份量都好足够,肉质有弹性。北海道元贝泡米线系一个比较少喺中式酒楼见到嘅食物。
dinner,觉得唔错,所以母亲节晚饭,带咗屋企人嚟庆祝。
当晚除餐牌上面嘅嘢食,酒楼亦都有唔同款类嘅特价小菜。
北海道元贝泡米线系一个比较少喺中式酒楼见到嘅食物。一锅米线上边,摆咗好多唔同嘅海鲜,元贝之外,仲有鱿鱼、鲜虾及象拔蚌等等,材料相当丰富,米线弹牙,口感几好,加咗啲菜一齐煮,营养更足。
甜品系桂花糕,张单写一客三件,不过酒楼可能见我哋一共有四个人 ,所以送多咗一件畀我哋,一人一件唔使争,皆因当中既桂花清香实在吸引。