2020-05-09
前几日同个朋友赞碗米线好食,然后佢问我系边度,我同佢讲:谭仔!然后,佢妖左我一声。𠮶种仇恨嘅态度就如正常人见到李小姐坐系个主席位就话自己系主席一样。当然可能佢见我平时好钟意食米线,平时赞好嘅米线店如数家珍,以为我会推介一啲小店或者系稳世新店,可惜令佢失望左,唔好意思。因为跟住落嚟我竟然系介绍谭仔嘅米线,可能你会即刻想转台。不过,我又觉得几特别,咪写下介绍下,都有gimmick 。嚟紧呢个星期日系母亲节,好多餐厅都推出左唔同嘅promotion ,𠮶种热闹前所未见,撞正限聚令又解封,人人忍唔住都要出街食饭。基本上每条大街小巷,餐厅大大细细,礼拜六日都高朋满座,有几耐冇听到自助餐分两个时段都会爆到不行,相信呢个对饮食业来讲系一个好消息吧。有好多唔错嘅餐厅promotion可以讲,不过先讲过几特别嘅谭仔母亲节呈献。呢个新搅作,就系虫草花鸡汤米线。见到个样,好似真系好吸引,而且摆喺你面前呢碗个样同个广告都算好似,几满意,唔同麦当劳,常常真实情况同广告相差甚远,就好似𠮶啲网上骗案嘅美女一样。不过如果你想来吃辣嘅话,呢个汤就未必啱你,因为系饮鸡汤嘅为主,冇得点一二三四五六七八小辣。先饮一口鸡汤,感
因为跟住落嚟我竟然系介绍谭仔嘅米线,可能你会即刻想转台。
不过,我又觉得几特别,咪写下介绍下,都有gimmick 。
呢个新搅作,就系虫草花鸡汤米线。
先饮一口鸡汤,感觉唔错好鲜甜。
有虫草花、竹丝鸡蛋、云耳、杞子、鸡卷,米线配上虫草花和云耳,加上清甜嘅鸡汤好夹。
不过好食嘅竟然系个竹丝鸡蛋,当然你唔可以攞日本拉面店嘅流心蛋来对比。
觉得几好食嘅仲有呢件鸡卷,大大件,全部鸡肉冇平常嘅咁干身,件件都不错。
呢个期间限定,只系两个礼拜,完咗就冇啦。
说真呢碗米线惊喜度甚高,同平时谭仔米线有少少分别,听朋友讲谭仔三哥米线其实都有新搅作,果一碗就系花胶鸡汤米线,同样可以帮阿妈养颜滋阴。
如果你订唔到位,又唔知食咩好,同佢过嚟食碗米线都系一个小小惊喜嘅心意吧。
凡事都系讲心意,和妈妈简单吃个饭,其实无论食乜嘢都一样咁高兴。
可能你会话,食米线咁cheap,你估而家好好景咩?美国今日刚刚公布嘅首次申领失业救济人数又话二战后新高,悭啲钱都好。
无论点,食乜好,都在此祝天下妈妈一样快乐。
谭仔云南米线
全线分店