2008-05-17 20 浏览
同妈子补祝母亲节,最后决定离左呢到食餐好既lunch。前一日book定左两位既sushi bar,比预定时间早左十五分钟左右去到,一去到有位,坐正sushi bar既正中间,对正大师傅。睇餐牌谂都冇谂就一人叫左一个16件自选set,包括有前菜同蒸蛋。返离既其中一个原因就系要食佢呢到既蒸蛋,太好味了。寿司我点左既有︰中とろ x2,はまち﹙油甘﹚ x2 ,しまあじ ﹙深海池鱼﹚x2 ,鲭,鲈,いくら﹙三文鱼籽﹚,海胆,いわし﹙沙甸﹚,平政,赤贝,甘海老,帆立,石鲷。参考过之前食评,今次请师傅将三文鱼籽同海胆最后先上。师傅亦都好细心地答应了。总括离讲材料都系新鲜既,而且水准keep得好好,同上次差唔多,品质算系稳定。觉得特别好食既包括有︰->中とろ ︰呢个必食,同妈子两个都大赞。到宜家都仲回味紧佢入口既溶既果种口感。其中一件仲好似之前睇过既一本寿司书咁,个切法系将鱼肉切成一半赤身,一半中とろ ,口感好特别。望住眼前材料柜果几块大とろ鱼件,决定下次有机会要另外叫件大とろ^^->石鲷 ︰呢个好过上次,肉质新鲜,而且好有咬口。->海胆 ︰佢
同妈子补祝母亲节,最后决定离左呢到食餐好既lunch。

->石鲷 ︰呢个好过上次,肉质新鲜,而且好有咬口。
->海胆 ︰佢既海胆分北海道海胆同海水海胆两种。餐叫既系海水海胆。真系好海水味,好有刚系海边捉上离食既感觉。但妈子就唔系太中意呢个味。之后听到师傅同侍应生讲冇晒海水海胆,同枱客讲转贵d既北海道海胆,有d羡慕果枱客呢^^
->鲭 ︰一向对呢个要求都好高。系香港想揾件好食既唔易。呢到既水准算系中上啦,但味道稍为唔系太够。
->沙甸 ︰刚刚踏入食沙甸既梅雨季节,叫左一件来试试。呢个反而只是一般,唔够新鲜。可以更好。
->油甘 ︰虽然宜家已经过晒食油甘既季节,但由于自己真系太爱油甘,所以明知错既都要叫件离食。虽然都系油甘,但「はまち」当然始终唔够冬天既「ぶり」正,但都算唔错啦。

服务方面无论系侍应还是师傅们都好体贴到客人既需要,当有唔明时,侍应生好主动地走过离为我地讲解寿司纸上既鱼种。添茶既时机亦配合得很恰当。而师傅们亦很耐心咁听取每位客人既要求,而且上寿司时间亦刚刚好,刚食完其他,两种后上既三文鱼籽同海胆刚刚整好送到我地面前。实在值得加分。

继续系我最爱既寿司店之一。一定会有下次,而且宜家已经好挂住,相信好快又会再次拜访
甘海老,帆立,石鲷,赤贝
鲭,沙甸,深海池鱼,油甘
海水海胆
前菜
甘海老,帆立,石鲷,赤贝
鲭,沙甸,深海池鱼,油甘
海水海胆
前菜
  • 中とろ,深海池鱼,海胆,石鲷,三文鱼籽