2021-05-03
湾仔嘅永丰街、星街、圣佛兰士街一圈,向来都被喻为一个外国小社区嘅缩影,除外国人特别多之外,亦有好多富特色嘅餐饮小店。今晚趁空同老婆拍拍拖,出去撑撑枱脚,选上「Le Garçon Saigon」,一家主打越南菜,却带有法式风情嘅环境。其实,我哋前后到访过越南两次,两次都自由行,对越感嘅感觉唔错,疫情下无得出远门,趁今次,食咗就当去咗! 餐厅分两个区域,右边嘅「下层」喺酒吧区,明显一列吧枱就唔使多形容,不过,亦有数张餐枱供就餐用。 而左边嘅「上层」,就喺主用餐区,湖水绿衬白,格仔地砖,藤椅配白色云石餐枱,无传统越南餐厅嘅框框,反而,好有一派法国餐厅嘅风情。众所周知,越南曾经喺法国殖民地,当地本身亦有唔少法国餐厅。整体感觉悠闲舒服,更配以大大块透明胶样做阻隔,既有防疫之效,又唔会太影响餐厅嘅环境观感。 当然,佢哋都喺卖越南菜,枱上嘅餐具就放上餐碟同筷子啦,而晌昏暗嘅灯光下,枱上小小嘅蜡烛灯,就令气氛更富情调。 食物方面(餐牌唔喺影得太清楚,见谅),亦有别一贯嘅越南菜,唔喺啲惯常所见嘅法包呀、汤檬、牛油鸡翼呀……,比较有种融和法国风嘅菜式。大类可分为烤类、炒类、米纸卷类、小碟及小食类。 另一张
我俩都拣咗果汁,果汁都喺鲜榨嘅,亦唔会沟其他嘢,所以,入口唔单止喺原汁原味,更喺超浓郁。就以小弟拣嘅芒果汁为例,虽然唔知喺用上边一款芒果,但果香味浓,极之清甜,加一片蕃石榴片作点缀,自不然加多少少印象分啦。
先登场喺一道「𫚕鱼他他」,咩喺𫚕鱼?咪即喺油甘鱼啰,哈哈!咪以为就咁切碎啲鱼生就喺,睇番餐牌,仲加入好多材料,包括柚子、青瓜粒、青葱、芫荽,加上酸酸辣辣嘅蕃茄香辣酱汁,所以,无论食味,抑或口感,都丰富而有层次;再者,油甘鱼本身油脂够足,肉质带点黏,做成他他就已经几好食。 此外,大厨更将道他他配上黑芝麻米饼,米饼非常之脆口,并充满芝麻香气,放上大量他他,别有一番滋味。 Crispy Eggplant $108
第二道属「小炒」菜式,亦喺是日最讨老婆欢心嘅菜式,一来老婆偏素,呢道菜开正佢𠮶瓣,二来喺食起嚟茄子嘅口感好有惊喜。其实,单睇卖相,就好似一般小炒咁,一堆杂菜炒茄子,平平无奇,但呢道菜绝对喺深藏不露。
再嚟亦喺一道「小炒」菜式,店长推介我哋试试,喺因为嚟咗一批好靓嘅托托蚬,曾经都食过一次,不过,应该喺久远嘅事。店长介绍时,话用上咖喱叶、青葱、蒜头、辣椒去炒,非常香口惹味,更伴有滨海垫底,喺一道几有趣嘅菜式。
最后一道菜式,亦喺店长推介,甚有法国菜风情,却加有越南菜嘅元素,因为喺以越南咖啡去烤猪肋骨,并沾满黑白芝麻,更伴有一啲腌萝卜,卖相精巧,却蕴藏心思。
餐厅有甜点供应,详情可向店员查询,佢哋建议我哋试试呢一款以西米做底,加入红火龙果、奇异果、粟米片,再伴上一球椰子雪糕而成嘅甜点,大大碗够晒我哋二人共享。