2015-04-27
专营新潟料理的海老之髭,位于铜锣湾一栋新大厦,专登去食土锅饭。 餐厅有3款套餐,$580、$680、$780,又刺身、又寿司、又和牛、又天妇罗,其实我净系想食饭同埋鱼,所以散叫。经理提我,佢哋主要做套餐,所以唔叫套餐的话每人要收$50前菜同甜品钱。我都唔知佢个「主要」系点嚟,单点项目多到不得了。我估佢哋唔想啲cheap 精去叫一个饭,一份甜蛋就走啩,咁不如set 每人最低消费啦,个前菜同甜品又难食。 叫咗几款刺身,火灸赤鯥鱼刺身、同针鱼,针鱼好食,赤鯥鱼唔系唔好,鱼肉结紧、肥美,但切得太厚,火灸又烧唔起啲油份,有啲嘥,早知叫烧鱼,海胆好甜。釜炊真鲷土锅饭($180),鲷鱼份量好少,得半边鱼头,不过煲饭好好食,新潟越光米并唔系浪得虚名,米饭软糯、绵密又带嚼劲,要咁作状先形容到。一煲饭足够4个人,每人一大碗。餐厅提供一壶清汤、溃物、wasabi,食到咁上下可以变茶渍饭,食净一半,打包;煲饭系佢哋最大卖点。 此店与大厦皆刚落地,装修雅致,似走高档典雅路线,不过服务只是一般,侍应新手、经理问一句答一句 ,没有人斟酒,食物上枱后放低就走,咁样是做唔到高级餐厅的。另外, 不知是否已届收舖时段,厨房