2020-11-28
到底有咩野驱使我由粉岭专登走嚟康城呢?系因为「烤鸭」呀🤤喺香港可以食到北京填鸭嘅地方好似不多选择,更何况新界的选择更少🙈餐厅内枱与枱之间都相隔有点距离👍🏽很多有私隐度,好适合一家大细来👨👩👧👦🔸招牌小笼包小笼包我也爱小笼包喔😍每次见到小笼包都必叫🤓一笼有6粒,夹起既时候唔好咁粗鲁呀🤣入面充满浓郁嘅肉汁,也有点点姜的味道💛🔸爆汁牛肉煎饼呢个推介推介呀🤩睇落好似一个普普通通既牛肉煎饼,原本无咩兴趣但俾到惊喜我呀🥳因为叫左2件,就同妈咪分享一人一半😬都有考虑到煎饼入面既汁会流出嚟,所以都用左匙羹放系碗入面分一半,估唔到煎饼入面既肉汁丰富到飞左出嚟😍牛味浓浓呀!🔸酲醋小排骨洒左d糖霜系面,好似雪景咁好靓呀😍😍外层酸酸甜甜,肉质相称均匀,入口即化食到肉香🤤🔸老北京炸酱面配料配搭得好有色彩呀🌈完全做到拌面既效果,酱汁刚刚好唔会多到变咗汤面🍜🔸京沪酥香烤鸭全晚嘅重点黎啦🤤由于叫咗好多嘢食所以我地就叫左半例!虽然系半例 ,份量都超多呀~四个人食都饱饱🤰🏽鸭皮烧得好香脆,色泽光滑😍脂肪部份均匀,仲有只髀仔呀😚肉质嫩滑食片皮鸭既主要配料有六款:糖、甜酱、京葱、青瓜、萝卜同蒜蓉包埋一齐好有层次,味道又
🔸招牌小笼包
小笼包我也爱小笼包喔😍
🔸爆汁牛肉煎饼
呢个推介推介呀🤩
🔸酲醋小排骨
🔸老北京炸酱面
🔸京沪酥香烤鸭
食片皮鸭既主要配料有六款:糖、甜酱、京葱、青瓜、萝卜同蒜蓉
包埋一齐好有层次,味道又好夹🤤仲有一个细位就系饼皮同饼皮之间有张纸隔住,唔会痴住又可以避免只手直接掂到个饼皮👍🏽
总结的是这个晚餐食得好开心🥳虽然地方对我哋来说有啲远,但食到喜欢食的东西又看到家人们对这个晚餐赞不绝口,就已经赚返晒😚