2016-10-24
要数香港特色美食,茶餐厅的沙嗲牛肉面一定系我心目中的首选。系香港要揾沙嗲牛肉面真系一间都系,但系要揾到好食的沙嗲牛肉面一D都唔易。兴幸系湾仔番工可以食到一间令我满意的茶记,永远都需要排队的金凤!金凤名气之大,甚至见过外国游客拎住旅游书摸上门,可谓系湾仔区的澳牛!座位比较迫,但系大家都习惯呢种身贴身的饮食文化,互相礼让。呢度的冻啡同埋冻奶茶都系冰镇,即系唔会加冰,令到饮品唔会愈饮愈淡,保持浓郁的味道。冻奶茶够哂滑,而且茶味好香,入口好舒服。奶味刚刚好,唔会太甜。沙嗲汁超多的牛肉面,牛肉超多,而且沙嗲汁非常入味。面质唔会煮得太腍,保持面质的爽口。最钟意系佢超多沙嗲汁,令到汤味够哂浓,唔会好似出面D茶记只系放味精。超爱金凤的奄列,绝对唔系出面茶记D行货。奄列大大份,而且劲厚,差唔多可以遮哂成只碟。蛋煎得唔会过老,切开奄列重有少量蛋汁流出黎,伴埋超够料的火腿真系好过瘾。菠萝包超厚超大个,表面脆卜卜,好香牛油味。伴碟的有一旧牛油,可以自行选择是否切开面包夹住食。呢个,呢度的鸡批同埋蛋挞都系推介之选,15-30分钟就出一盘热辣辣又胀卜卜的批挞出黎,超好食!
座位比较迫,但系大家都习惯呢种身贴身的饮食文化,互相礼让。
冻奶茶
沙嗲牛肉面