2024-03-15
咁岩入大埔做野,就揾旧同事食LUNCH,因为大家都钟意拉面,所以佢推介左日曜日。可能时间仲早只系12:30,入到去时很一枱客,自己坐底斟水饮,系仲有冰碎既冻水,正。餐牌好简单,本来习惯第一次食既铺头都会点最基本既拉面先,但被佢个每日限定10碗既二朗系拉面吸引左。虽然系最贵$120,挣扎左又阵,再加上未食早餐,所以就决定挑战下。碗面既实物比佢手机点餐里边张相靓好多,亦都大碗好多,有点担心会食唔晒。帮碗面影左张后,就正式开始战斗。豚骨汤不过不失,面系中粗都系不过不失。背脂比较碎,一了开个面就消失系汤底。但胜在佢真系够二郎系,粗芽菜够多,椰菜都有,两都都系好爽口,捞埋落d面度食好正亦都令人觉得无咁腻。佢呢个叉烧口感同味都好正,笋唔多但算粗切好够味。仲有无入镜既半熟蛋都入晒味,蒜头够多,成碗感觉都叫满足。枱上有自制既昆布醋,可惜赶时间无法清到个汤,所以野清得晒,饮埋应该会顶胃😂。可以再食,会揾机会再入大埔。
豚骨汤不过不失,面系中粗都系不过不失。
背脂比较碎,一了开个面就消失系汤底。
佢呢个叉烧口感同味都好正,笋唔多但算粗切好够味。
仲有无入镜既半熟蛋都入晒味,蒜头够多,成碗感觉都叫满足。
可以再食,会揾机会再入大埔。
二郎系背脂芽菜拉面