2021-12-02
😋芽庄系我最钟意既越南餐厅🍴唔知有冇人睇过新西游记去越南个辑,佢地去左一间奥巴马有去过既当地餐厅,除左嗌汤河之外仲嗌左越南煎薄饼,系用米浆加黄姜粉煎成既饼皮包住香菜,猪肉,虾,芽菜等配料一齐食既小食,一直都好想试下,但香港好似冇咩人知道呢个菜式咁,直到有次比我发现芽庄都有呢个menu,一试之后成为左每次必点既菜式!!!系芽庄食野每次都可以食到好多菜😂除左钟意食牙车快之外,煎薄饼都有好多配菜,因为我本身钟意食比较浓味既香菜,例如紫苏叶,九层塔之类,但唔钟意呢啲味道既人可能就会比较抗拒啦~而入面既猪肉同虾都腌得好够味,仲有炭香味!大大份其实就咁都已经可以当主食。Btw好钟意餐厅用既碗碟配色🤪沙田分店既服务都好好!!每次都有好好既印象😜