2021-06-20
今日父亲节,但又唔想太夜食饭,一早book左下昼三点,预订时知道系串烧时间,冇定食不过完全冇问题,就系挂住佢既串烧所以再黎!而且餐厅仲话我听,可以留定D海鲜,个人黎讲认为海鲜依然系清蒸最好味,不过谂住可以多D花款,所以Reserve左大眼鸡、虎虾同白鳝。串烧黎之前,餐厅送左一小碟淮山渍比我地试淮山好爽口,带阵阵wasabi味,但又唔会似萝卜有少少酸,好味!然后系黄油鸡翼 ,真系好好食,外面非常香脆,虽然鸡翼望落去瘦瘦地,但入面油份十足绝对要每次必食另一样一定要食 (兼且好抵食)既系烧豆腐,滑滑嫰嫰,难怪要用两枝竹签味道同口感都系一绝本身想叫chef recommendation既home made 鸡肉棒,但原来有酿甜椒版,作为蔬菜爱好者既我当然必选椒一D都唔辣,望上去有少少似煎酿三宝,但食落完全系两回事鸡肉馅非常有咬口,唔单只系弹牙,咬落非常有质感,而且非常入味不得不提既系随串烧上既三色盐,好特别,有柚子盐、紫苏盐,仲有一种唔记得系咩...至于预留既海鲜白鳝好好食,爽口冇腥味,一D都唔潺,可惜屋企人都唔食鳝,我唔好意思叫多两串(一路食,一路浮现某米芝莲中菜厅既白鳝煲仔饭,疫情之后冇再
串烧黎之前,餐厅送左一小碟淮山渍比我地试
绝对要每次必食
味道同口感都系一绝
椒一D都唔辣,望上去有少少似煎酿三宝,但食落完全系两回事
至于预留既海鲜
(一路食,一路浮现某米芝莲中菜厅既白鳝煲仔饭,疫情之后冇再食过)
鸡皮虎虾,我一开始听,仲以为系将鸡皮酿起虎虾入面,但原来用鸡皮包里住虎虾,食落脆口、有鸡香又有虾既鲜味,又唔会麻烦
强烈推介
大眼鸡
但系个汁酸酸地好好食!唔想食太多红肉既话系一个好选择 (不过要预订)
最后,因为不停见到出镜率极高既黄菊花,最后先知道原来系食用花!好特别!
题外话/补充资料:
食完之后,同老板讲起,见到好多新菜式menu都冇写
原来系因为「不时不吃」,要入货时见到靓先会有
不过如果想知道佢地有咩新野或者daily special,可以follow佢地社交媒体
返屋企后即刻开黎睇睇....发现自己miss左好几样望到好好食既新野...
已经follow左,下次有咩新野即刻试!