2014-02-01 4965 浏览
自从平安日嚟食过午餐后, 总系对呢度嘅美食念念不忘… 今晚约咗老妹行铜锣湾, 就梗系顺理成章嚟呢度开饭啦 \(^o^)/ 可能系行街行得夜嘅关系, 冇订枱都只系等咗 5分钟就可以入座, 真好运!!一坐低, 侍应就自动奉上免费前菜 - 凉拌牛舌 ^^ 不得不赞, 呢度嘅服务态度认真一流! 让客人边食边点菜, 唔使饿肚子~ 讲翻个前菜, 真系好好味 ^^ 酸酸甜甜, 牛舌粒入味得嚟又软嫩弹牙, 同爽脆嘅青瓜粒形成对比, 加埋甜甜嘅粟米粒… 简直令人食指大动!!边食边点, 我哋好快就决定好 ^^ 先嚟个日式薯仔沙律! 沙律嘅外型好特别, 好似一座火山~ 幼滑嘅薯蓉配上青甜嘅青瓜丝, 出奇地协调!接住出场嘅系 - 烟肉荔枝串 ^^ 听个名好似有点怪… 但基于未试过 & 对小平津嘅信任, 我决定要试一试!! 哈哈, 真系冇令我哋失望呢~ 香脆嘅烟肉包裹住清甜嘅荔枝肉, 相辅相成, 令各自嘅味道出色得嚟冇被对方掩过 *^O^*自制鸡丸 - 大大粒又有口 ^^ 自制酱汁好惹味, 令到大大粒嘅肉丸一啲都唔干身! 而且肉丸内夹杂咗好多软骨粒, 令口感好丰富, 食到停唔到口 ^^软壳蟹卷 - 好彩我哋点

凉拌牛舌
日式薯仔沙律
烟肉荔枝串
自制鸡丸
软壳蟹卷 - 好彩我哋点咗半卷 (4件), 因为份量十足, 全卷 (8件) 的话二人一定食唔哂! 呢个卷物外表非常吸引, 层层叠叠嘅牛油果上面放满脆卜卜嘅蟹子, 软绵绵嘅寿司饭包住酥脆大件嘅软壳蟹, 一口咬落去认真滋味无穷 ^^
软壳蟹卷
海胆黄金炒饭 - 炒饭名符其实炒到金黄色, 海胆好新鲜, 夹杂萝卜粒, 蛋丝, 青瓜丝… 整体感觉很好, 炒得不油不腻 ^^ 虽然份量颇大, 但每人食半碗都唔觉滞!!
海胆黄金炒饭
我哋两个都食得很饱很满足, 未埋单已期待下一次嘅来临 (≧3≦)
2014-01-14
凉拌牛舌