2017-02-18
今晚同朋友仔食观塘,识得食要唔怕行入工厂大厦揾嘢食。睇食评见到间餐厅好似几好,就订个枱试下。星期五晚预早一日订枱,2个人俾左张4个靠窗边的枱我地,真系好,可以睇下小小外面的境。枱同枱之间都几阔落,楼底又高,不过人多讲嘢,餐厅似终有啲嘈。讲返啲嘢食,有心理准备份量唔算大碟,所以2个人都黯多几款菜色先~前菜: 鹅肝多士,估唔到得1件……但系件鹅肝外脆内软,有好丰富的油香。多士亦好脆,同鹅肝好夹。Tapas:墨鱼汁焗鱿鱼,鱿鱼有鲜味,煮的时间刚刚好。蒜蓉白酒煮蚬: 蚬肉好大只而鲜甜,而蒜蓉的味道亦无抢走海鲜的鲜味。Appetizer 西班牙海鲜饭(细): 首先食个饭,饭的汁同味道都令人有想再食的感觉,反而海鲜变左配角。主菜西班牙乳猪: 猪肉真系好嫩滑,皮又香又脆,好惹味。令人唔怕食多几件。配合黑松露汁,减去油腻感之余亦带出鲜味。唔够饱,再加点牛肋骨: 平时见到的牛肋骨都未见过咁大条牛肋骨(7成),脂肪分布均衡,肉妻结实。食左咁多,虽然每人500几蚊,喺嘢都几好食,系份量少左啲啲,但整体黎讲食物都好出色2
Appetizer
主菜