2018-05-28
有次经过见到呢间野,walk in 食唔到,上星期就专登卜台去食。首先要赞下佢啲位好阔落,唔会好似变相搭台果啲餐厅咁迫,坐得好舒服。冷盘叫咗酥皮茄子,睇落好工整,似一旧大蘑菇多过茄子,当然食落真系茄子黎嘅。炸皮做得薄脆,冇油益味,茄子亦冇乜索油。味道黎讲唔系特别出色,但系几啱冷盘攞黎开胃而唔应该食滞嘅原意。主菜叫咗个柠檬汁炸虾球,放一块柠檬喺底一条芦笋喺面,几好睇,不过唔理解佢扮紧乜。食落味道相当出色,柠檬汁虽然做得偏甜,酸味唔够,但配大件炸虾球仍然相当好味,我连续食咗3旧,系完全冇腻感。食到第4旧开始有少少嘅,咬块柠檬就消到滞。主食系铜盘沙姜鸡饭,饭焗出黎嘅火候几好,系老友记讲果种「虾仔米」黎,通常呢种做法嘅饭,大家梗系会争住食𩠌下面塾底果啲饭嘅,比我争到(小小啦),但系只有沙姜味而冇鸡味。当然因为沙姜味本身太抢,饭冇鸡味系非战之罪黎嘅。鸡本身都嫩滑,有少少鸡味啦,去骨上我自己就唔太好,不过都系好味嘅。埋单4旧水咁上下,整体黎讲我会拣呢间好过去同价位嘅酒楼。
埋单4旧水咁上下,整体黎讲我会拣呢间好过去同价位嘅酒楼。