又黎到每月一豪嘅环节,去咗鲗鱼涌呢间食法国菜嘅餐厅,贪佢啲菜式睇落好似比较特别,但其实法国菜系咪真系食呢啲,我系冇乜研究的。嗌咗2个set,其中一个包甜品(即系2+3courses),第一个头盘系蒜蓉牛油焗田螺配法包,咁样整,惹味系基本要求啦,田螺肉比较腍,唔够弹牙,反而将蒜蓉搽上面包度食仲好食。另一个头盘系煎北海道带子配烟肉青豆汁。同田螺一样,主角一般但个汁好食,可能因为啱啱食完蒜蓉,感觉佢味道淡咗啲。主菜系烤羊臀肉配薯蓉·迷迭香汁,点菜嘅时候,净系睇到个名都觉得膻,就专登嗌黎试吓,一食果然非同凡响。羊肉,仲要臀肉,真系好重口味,所以如果太多羊肉味,迷迭香就冇订企啦,完全食唔到个汁喺边度。另一个主菜系厚切猪扒配苹果白兰地汁,上面果堆菜丝系有个名堂嘅,但味道唔特别,所以只系记得佢系堆菜丝。猪扒本身肉味几浓,比起个羊臀,猪肉嘅味道真系中庸之道黎,但系个汁都系偏淡,只有小小苹果味。最后甜品要咗心太软配雪糕,呢个出色!心太软个壳够滑,唔会好似沟饼碎咁样食落鞋口,软心唔太甜,唔漏。至于上面插住枝蜡烛,口感唔清楚,但个火唔吹唔熄,一吹就熄,都值得一赞。其实卜台嘅时候有讲系纪念日庆祝,所以佢个甜品

蒜蓉牛油焗田螺配法包
蒜蓉牛油焗田螺

煎北海道带子配烟肉青豆汁

烤羊臀肉配薯蓉·迷迭香汁

厚切猪扒配苹果白兰地汁

最后甜品要咗心太软配雪糕,呢个出色!心太软个壳够滑,唔会好似沟饼碎咁样食落鞋口,软心唔太甜,唔漏。至于上面插住枝蜡烛,口感唔清楚,但个火唔吹唔熄,一吹就熄,都值得一赞。其实卜台嘅时候有讲系纪念日庆祝,所以佢个甜品连蜡烛上,算几贴心。

心太软配雪糕
2018-06-08