2021-11-25
位于西营盘既呢间泰国菜,之前食过lunch觉得唔错,一直都想试下食晚餐,咁岩揾到附近返工既朋友收工一齐去👭🏻九龙城虽然好多泰国菜,大部分都系泰国人主理,但已经变得好港式,反而呢一间系倾向正宗泰国口味🇹🇭🥢Ping Luam 串烧🍖猪肉串拼鸡肉串,猪肉同鸡肉都非常有份量,唔系平衡串烧咁细细粒,外皮烧到焦香,充满炭烧味。肉质有弹性,咬落去能感受到肉汁喺口入面,再配上餐厅特制既甜酸青瓜酱同沙嗲酱,味道层次再提升。串烧绝对系我会想回头既一道菜😋🥢Pad Thai泰式炒金边粉🦐泰式炒金边粉系泰菜中既经典,虽然都系用简单材料豆腐干、鸡蛋、韭菜、芽菜,加入罗望子酱炒成,但就好似中式福建炒饭,好睇厨师功架。呢个炒金边粉above average啦,略嫌唔够镬气,反而2只大虎虾较出色,烧完用罗望子酱炒两炒,味道酸酸甜甜,虾肉爽口重虾味🥢Stir-Fried Morning Glory 炒通菜🥬炒通菜唔好食,$80一碟细细碟都几唔抵食,虽然通菜爽脆,但系调味好一般又唔够镬气🥢Coconut Ice-cream 椰子雪糕🥥用椰子壳装住椰子雪糕,上面铺左椰子肉同炒过既花生,雪糕既椰子味香浓仲充满奶香,浓郁软滑
🥢Ping Luam 串烧🍖
🥢Pad Thai泰式炒金边粉🦐
🥢Coconut Ice-cream 椰子雪糕🥥
用椰子壳装住椰子雪糕,上面铺左椰子肉同炒过既花生,雪糕既椰子味香浓仲充满奶香,浓郁软滑,夹埋新鲜椰子肉黎食,更有口感