2018-10-21 159 浏览
同朋友约系荃湾聚旧,因为大家都一时谂唔到食乜,最后我揸主意去大壹冰室食。呢间舖头我之前都帮衬过好几次,环境靓,食物大件夹抵食,质素高,次次带亲朋友去都有赞无弹,但唔知系咪太耐无去,觉得今次质素差左好多……呢间舖头一向都无得拎筹既,想食就要排队,每次大概都系排15 mins左右就入得去。今次我地叫左两个主菜,无叫任何小食。西西里鲜茄焗牛柳粒饭 ($88)呢个系朋友叫的,佢话牛柳粒煮得太熟,好韧,觉得一般。黑松露香菇大虾意粉 ($78)今次我叫左呢个意粉食,自己食意粉都系食开白汁,无乜试过唔好食,但今次呢个意粉真系有D失望,个汁真系煮得几难食,有种怪怪的味道,又或者系份量都算多,总之最后坚持食左三分二左右就食唔到落去啦。我自己叫左杯冻华田,朋友叫左冻奶茶,出到黎杯野饮都系劲浅色,饮落口无乜味,得阵甜味,完全唔好饮。今次我对呢个餐厅系有D失望,又或者系因为我地叫既野食我之前都未试过,之前食开日式蛋包饭或者佢个铁板餐其实都好出色。所以我下次会再黎试下,会比多次机会呢间餐厅。

西西里鲜茄焗牛柳粒饭 ($88)
西西里鲜茄焗牛柳粒饭

呢个系朋友叫的,佢话牛柳粒煮得太熟,好韧,觉得一般。

黑松露香菇大虾意粉 ($78)
黑松露香菇大虾意粉

2018-10-17
等候时间
15 分钟 (堂食)