2023-08-14 42 浏览
好耐冇去奥海城Food Court,下午茶时间去试下,见到呢间 泰•雅 泰国美食,望落几靓,价钱又唔算贵,下午茶套餐价钱,一律比午餐平$10,就即管试下。话说一间泰国餐厅既食物得唔得,试下佢个青咖哩,绝对可以系其中一个指标。落单叫左青咖哩牛肉饭($48),等左唔驶5分钟有得拎,点知一睇个卖相,已经感觉伏左一半。青咖哩份量少得可怜,颜色灰暗,同埋青咖哩点解会有红萝卜?😱多年泰菜经验,第一次见。心谂唔紧要,如果好食既话都算。用鼻闻一闻,都算香既,但d汁太油。食一件牛肉,哗,韧过橡筋,咬到牙痛,成旧呕番出黎,嬲到想换😡。再食第二件,又正常番,断断续续,结果系大约1/3牛肉唔食得。即系大约食左4小片牛肉。然后发现,青咖哩既精髓--泰国茄子,完全系冇,换晒红萝卜,好想知其实个厨边度黎?白饭,太软又湿,痴埋一pat,唔合格。冬瓜汤,正常味,但多油。套餐整体评价,贵+唔好食+份量太少,非常差。但睇其他人既食评又好似几好,或者应该比多次机会佢。

泰•雅

餐牌

青咖哩牛肉

有红萝卜但冇茄子的特韧青咖哩牛肉

心谂唔紧要,如果好食既话都算。
用鼻闻一闻,都算香既,但d汁太油。

湿到一pat的饭

白饭,太软又湿,痴埋一pat,唔合格。

正常多油冬瓜汤

冬瓜汤,正常味,但多油。

套餐整体评价,贵+唔好食+份量太少,非常差。

但睇其他人既食评又好似几好,或者应该比多次机会佢。

2023-08-14