2016-06-23 244 浏览
今晚約左幾位貓奴同盟會的老友傾貓經由於其中二人係酒奴,所以介紹左呢間比利時啤酒屋frites belgium on tap,我們揀左中環分店樓底高,店員話裝潢係仿照1920年代的啤酒屋設計,而呢度的比利時啤酒一向深受歡迎,所以倆位酒奴置友就推介比我們。我平時只識欣賞便利店的雪櫃啤酒,而這次令我對啤酒有另一種應識,從酒杯的特式已至酒中麥香的酒味,真係大有不同。呢倆位果真係識食識飲之人。crab tian一度以蟹肉而製的他他,如果淨食上層的肉會過於油膩,而下層的菜伴有的沙律醬又會有過多的感覺,但配上碟旁的多士,就多多不同,合度好處。只可惜為食的我覺得多士不夠。mussel pots不可不點,這裏的招牌熱氣直冒的青口鍋,店員細心講解佢地精選最佳食用時間的青口肥美而柔軟,而且有6種煮法,大多是用酒煮,除了我們點這款provencale係以蕃茄,蒜泥,洋蔥一樣別有風味。750gram roasted pork knuckle上菜時將我嚇一跳,因為淨睇唔止750克好大隻,底層仲有超多薯菜。皮香脆,肉多汁口感軟硬適中provence lamb cutlets唔知係唔係比利時人食量大,所以份份都咁大碟
今晚約左幾位貓奴同盟會的老友傾貓經
識飲之人。
750gram roasted pork knuckle
上菜時將我嚇一跳,因為淨睇唔止750克
好大隻,底層仲有超多薯菜。皮香脆,肉多汁口感軟硬適中
provence lamb cutlets
唔知係唔係比利時人食量大,所以份份都咁大碟
我們會唔會食唔晒
羊架厚切,切開略見微紅,多至7成熟,羊味濃,配上芥末醬野味十分
seafood linguine
海鮮扁麵,入頭有青口,大蝦…吱左檸檬汁,令白汁帶酸開胃,但朋友一直覺得廚師有加入酸忌廉去煮
呢個甜品蘋果撻我好中意
,上菜時個撻係在個小pan中,由店員即時表演倒掛,將整個撻放於碟上,眼見片片的蘋果肉,仲有肉桂焦糖汁流出,配上香草雪糕
大滿足呀