2014-08-31
位于地铁站B出口附近,喺成坤广场既后方,韩膳馆系一间好细大约有十五个座位既小店。今次已经系我地一个月之内第三次帮衬!认真讲,午餐系抵食啲,但系对比同区既韩国野,晚餐既回头指数系no.1(不过佢地冇韩烧)一坐低,侍应姐姐就奉上热茶同汤(多数都系海带白萝卜汤),好饮~上次食左水冷面,海鲜大酱锅,牛仔骨都不错 今次就挑战炸鸡($160)相比起韩国既炸鸡,当然冇得比,但系都可以一试,不过份量偏少啰…再黎就系泡菜五花腩($70~80,唔记得)味道ok,唔好睇佢清一色橙色,其实入面都有几片五花腩。你明㗎啦,韩国以前好穷,好难得有肉食㗎嘛,所以呢间舖头都系贯彻韩国传统啫!哈哈!每个𩠌都跟饭,可以再添,唔好怕羞,开口就有。但系饮品就要另叫。而最令我地留恋既野就系佢地啦:真系唔好意思,唔记得同佢影番个特写。。。茶唔系普通既茶,系红枣茶!佢地煲得好好饮,淡淡地,甜甜地,饮落好舒服,搞到我地要即刻去超市买红枣同黄冰糖喺屋企试煲,但系失败收埸。。。不过燥底既你就唔好饮咁多,应该越饮越燥底,哈哈!最后亦都系呢间野最好既就系前菜系任食㗎!!!有泡菜,芽菜,薯仔,青瓜,豆卜,萝卜。。。全部都好味 一坐低就好同佢
上次食左水冷面,海鲜大酱锅,牛仔骨都不错
今次就挑战炸鸡($160) 相比起韩国既 炸鸡,当然冇得比,但系都可以一试,不过份量偏少啰…
再黎就系泡菜五花腩($70~80,唔记得) 味道ok,唔好睇佢清一色橙色,其实入面都有几片五花腩。你明㗎啦,韩国以前好穷,好难得有肉食㗎嘛,所以呢间舖头都系贯彻韩国传统啫!哈哈!
而最令我地留恋既野就系佢地啦: 真系唔好意思,唔记得同佢影番个特写。。。
不过燥底既你就唔好饮咁多,应该越饮越燥底,哈哈! 最后亦都系呢间野最好既就系前菜系任食㗎!!!有泡菜,芽菜,薯仔,青瓜,豆卜,萝卜。。。全部都好味 一坐低就好同佢讲你想要既前菜,唔好浪费呀!有任添既泡菜真系好幸福 但系感觉上同泡菜炒五花腩overlap左。
虽然呢间野坐得唔舒服,而呢餐order既野冇之前咁好食,但系我食左咁多次都好满意~所以我都系会推介呢间!!